Prachatice: Kyberkriminalita u dětí a mládeže narůstá

22.01.2018 12:16

Na Městském úřadě v Prachaticích se uskutečnila společná schůzka pracovnic odboru sociálních věcí a školství se zástupci Policie ČR, základních škol, pedagogicko-psychologické poradny a Portusu. Tématem setkání byl obrovský nárůst kyberkriminality u dětí a mládeže na území Prachaticka. Policie ČR eviduje desítky případů výroby a šíření dětské pornografie u žáků základních škol. Ti se v první fázi sami vyfotí nazí a poté tyto fotografie posílají ostatním dětem či je sdílí na sociálních sítích (Facebook, Instagram).

Prachatice: Kyberkriminalita u dětí a mládeže narůstá
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

Situace je natolik vážná, že je potřeba spojit dohromady své síly a učinit v této věci zásadní kroky především v oblasti prevence. Ta probíhá na půdě škol většinou prostřednictvím různých besed a přednášek. Všichni zúčastnění se ale shodli na zlepšení informovanosti dětí na školní i mimoškolní úrovni. Děti je nutné dostatečně seznámit s bezpečným chováním na internetu, a to včetně postihů, které jim hrozí za porušení. Proto do programů prevence kyberkriminality na školách vstoupí i Policie ČR, a pokusí se již děti na prvním stupni seznámit s trestně-právními důsledky jejich nevhodného chování.

Důležitou roli hrají ale především rodiče. Ti bohužel nemají o kyberkriminalitu zájem. Připravené besedy na toto téma ze strany škol a dalších institucí se bohužel setkaly jen s minimální účastí z řad rodičovské veřejnosti. Proto se připravovaná kampaň zacílí hlavně na zákonné zástupce dětí. Pro ně budou zpracovány nové informativní letáky, které budou distribuovány všem rodičům dětí plnící povinnou školní docházku.

Věřme, že společné úsilí města Prachatice, Policie ČR, Portusu, pedagogicko-psychologické poradny a základních škol pomůže v boji proti kyberkriminalitě, která se již stala fenoménem dnešní doby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…