Prachatice: Místostarosta Robert Zeman přijal moldavskou delegaci

21.12.2011 9:12

Svaz inspiroval Moldavany jak transformovat veřejnou správu.

Prachatice: Místostarosta Robert Zeman přijal moldavskou delegaci
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

Ve dnech 14. a 16. prosince navštívila Svaz devítičlenná moldavská delegace, která byla složena ze zástupců mladé moldavské asociace měst a obcí CALM a starostů moldavských měst. Moldavané usilují získat inspiraci pro transformaci veřejné správy v Moldavsku, která nyní probíhá, nalezení vhodného modelu decentralizace a vytvoření svazu samospráv, který bude účinně a schopně hájit zájmy obcí, měst a regionů, jež jsou také členy moldavského svazu CALM.

Při první návštěvě přijal moldavské zástupce výkonný místopředseda Svazu Jaromír Jech, který vyčerpávajícím způsobem představil Svaz a přiblížil jeho vznik a cestu, kterou prošel od 90. let po současnost. Otázky velmi živé diskuse, která následovala, se zaměřovala především na proces obhajování zájmů českých samospráv, na vnitřní rozhodovací procedury uvnitř Svazu a také na praktické věci týkající se chodu kanceláře Svazu.

Týdenní pobyt Moldavanů v České republice zakončila páteční návštěva v kanceláři Svazu. Delegaci přijal předseda Komise pro zahraniční spolupráci a místostarosta Prachatic Ing. Bc. Robert Zeman, který představil záměr projektu na vytvoření vzdělávacího centra v Prachaticích, které by předávalo zkušenosti s transformací a fungováním samospráv kolegům z východní Evropy. Město Prachatice oprojekt připravuje pro program Východní partnerství Evropské unie.  Při prezentaci moldavských měst a moldavské kultury v České republice přišel moldavské kolegy pozdravit také moldavský velvyslanec v Praze, jeho excelene Stefan Gorda.

Návštěva byla součástí týdenního studijního pobytu v České republice v rámci společného projektu společnosti MEPCO a Svazu. Vedle studijního pobytu v České republice zazhrnuje také tři pracovní workshopy v Moldavsku s českými experty, kteří mají přinést zkušenosti jak z procesu transformace a decentralizace veřejné správy, tak z procesu fungování asociace samospráv.
 
Gabriela Hůlková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: prachatice.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …