Prachatice: Připomínáme Mezinárodní den Alzheimerovy choroby

18.09.2018 16:51

V rámci tohoto dne se koná 20. 9. akce v Klubu SenSen i SeniorPointu.

Prachatice: Připomínáme Mezinárodní den Alzheimerovy choroby
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

Mezinárodní den Alzheimerovy nemoci si připomínáme od roku 1994 (v ČR 1997) a cílem je předávat informace o nemoci, upozorňovat na důležitost včasného diagnostikování nemoci, trénování paměti. Letos je vyhlášen i Týden trénování paměti od 17. – 23. 9. 2018

Určení správné diagnózy je důležitou podmínkou pro zahájení včasné a správné léčby Nepodceňujte příznaky Alzheimerovy choroby a včas běžte k lékaři. Jako první příznak Alzheimerovy nemoci je problém s pamětí. Zapomínání ve stáří je ale často považováno za normální, a proto mu není věnována taková pozornost a diagnóza pak bývá určena příliš pozdě.

Existují různá stádia Alzheimerovy nemoci, jako je  - zapomínání věcí, orientace, zapomínání slov, opakování slov vedoucí k vyjádření, dále pak nastává změna chování, vede ke zmatenosti, změně pohyblivosti, až k stádiu kdy človíček není schopen rozpoznat své blízké, není schopen se postarat sám o sebe, je závislý na péči druhé osoby. Při včasné diagnostice lze průběh nemoci zpomalit.

Pokud jste se v něčem shodli, neváhejte a navštivte lékaře, nechte si udělat testy, nepodceňujte „své zapomínání…“ a trénujte paměť!

V Prachaticích jsou služby, kde o lidi s Alzheimerovou nemoci pečují, ať jsou to již specializovaná pobytová zařízení Domov Matky Vojtěchy, Senior Eden Hause, nebo Hospic sv. J. N. Neumanna, Domov seniorů Mistra Křišťana, nebo Nemocnice Prachatice. Poradna při Vzdělávacím centru pro osoby se zdravotním postižením a seniory.

Certifikace Vážka® Česká alzheimerovská společnost vyvinula certifikační systém, který je určen pro služby pro lidi s demencí. ČALS zařízením, která poskytují své služby v souladu s Kritérii pro udělení certifikátu Vážka, uděluje certifikát Vážka® na dobu 24 měsíců. Držitelem certifikátu Vážka® je do roku 2019 Domov Matky Vojtěchy v Prachaticích (Hradební 163), domov se zvláštním režimem.

V rámci Týdne trénování paměti mají senioři v Prachaticích možnost 20. 9. 2018 dopoledne přijít do Klubu SenSen na SADY (SNP 559) od 9:00 hodin a vyzkoušet si testy na počítači, či si přijít vyzkoušet pár her a testů do SeniorPointu Prachatice (Zlatá stezka 145, Prachatice) v době od půl druhé do tří hodin.  Získáte informativní letáky, ale také zábavu!

Zjistěte, jak jste na tom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…