Prachatice: Usychající stromořadí jeřábů na místním hřbitově

19.10.2023 20:06 | Tisková zpráva

Návštěvníci místního hřbitova v Prachaticích si v poslední době mohli všimnout usychajících stromů jeřáb muk.

Prachatice: Usychající stromořadí jeřábů na místním hřbitově
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Velkém náměstí

Z tohoto důvodu město Prachatice požádalo Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně o provedení průzkumu a posouzení zdravotního stavu výsadby jeřábů na místním hřbitově. Bylo zjištěno rozsáhlé a náhlé odumírání posuzovaných jeřábů vysázených v aleji ve svahu uprostřed hřbitova, kdy hlavními příznaky poškození je náhlé zaschnutí listů, výtok mízy na kmenech a viditelné plodnice hlívy.

Na základě odebraných vzorků bylo zjištěno, že stromy jsou napadeny hlívou Pleurotus sp. a houbou rodu Diplodia sp., fytoplazmy, bakterie ani viry nebyly detekovány.

Následně město Prachatice obdrželo výsledek posouzení zdravotního stavu výsadby jeřábů, kde je sděleno, že výše uvedené organismy mohou být samy o sobě příčinou úhynu stromů, nicméně v tomto případě krom jiných faktorů, přispěl i stres, a to zejména z nevyrovnaných vláhových poměrů v letošním roce a delšího období sucha.

Další postup týkající se kácení těchto stromů na místním hřbitově, případně nové výsadby, probíhá ve spolupráci s odborem životního prostředí, Městského úřadu v Prachaticích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…