Prachatice: Základní škola Národní odstraňuje bariéry

08.03.2018 7:36

Na Základní škole Prachatice, Národní se snaží nejen integrovat žáky se zdravotním postižením, ale také odstraňovat bariéry.

Prachatice: Základní škola Národní odstraňuje bariéry
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

Paní učitelka Dana Vávrová zorganizovala setkání svých žáků, kteří látku integrace osob se zdravotním postižením mají v osnovách, přímo s osobami se zdravotním postižením. Vedle lektorky pozvání přijali Adam Pošta, student vysoké školy, vozíčkář, a Marie Šímová, telefonistka, nevidomá.

Při setkání se lektoři dotkli všech aspektů vyrovnávání příležitostí pro osoby se zdravotním postižením, jako je přístup k informacím, prostředí, doprava, vzdělání, zaměstnávání, volný čas a kultura, zdravotnictví, sociální služby a především zvyšování povědomí veřejnosti o osobách se zdravotním postižením.

Do programu byly zařazeny osobní příběhy účastníků besedy, ukázka psaní v Braillově písmu pro nevidomé, výstava fotografií osob se zdravotním postižením, nácvik pozdravu prstovou abecedou ve znakovém jazyku pro neslyšící či hry pro lidi s autismem.

Cílem setkávání zdravých lidí a osob se zdravotním postižením je vždy působení na odstraňování lidských bariér. Realita všedního dne, která ukazuje, že čím dál tím větší část veřejnosti nevnímá právo lidí se zdravotním postižením podílet se aktivně na životě společnosti pouze jako výraz milosrdenství či lítosti nebo jako bezobsažný morální apel. Díky postupné sociální integraci, a tím častějším osobním zkušenostem, je stále více vnímán pozitivní význam a smysl vzájemného soužití lidí s postižením a bez něj.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…