Praha 10 uspěla s připomínkami k překladišti v Malešicích. Stavět se zatím nezačne

31.03.2017 9:17

Magistrát hlavního města zpracoval připomínky, které Praha 10 zaslala k plánovanému železničnímu překladišti v Malešicích. Projekt, který radnice dlouhodobě kritizuje, bude muset na základě jeho rozhodnutí projít podrobnějším zkoumáním vlivu na životní prostředí. Překladiště se tak zatím stavět nezačne.

Praha 10 uspěla s připomínkami k překladišti v Malešicích. Stavět se zatím nezačne
Foto: praha10.cz
Popisek: Úřad Městské části Praha 10

„Magistrát svým rozhodnutím v podstatě uznal, že naše připomínky jsou závažné a že je třeba se plánovanému projektu věnovat víc. To je pro Prahu 10 dobrá zpráva, protože to znamená, že překladiště se zatím stavět nebude a že existuje šance, že se nám podaří projekt zastavit úplně,“ vysvětluje radní pro územní rozvoj Bohumil Zoufalík.

Praha 10 obdržela těsně před vánoci posudek EIA zpracovaný investorem, tedy rakouskou společností Rail Cargo Terminal, která o výstavbu kontejnerového překladiště stojí. Městská část pak v čase mezi vánočními svátky a novým rokem musela zpracovat připomínky k několika stovkám stránek dokumentu a vysvětlit, v čem vidí rizika plánované stavby.

„Těší mne, že hlavní město přihlédlo k celé řadě připomínek, které k projektu máme. Jeho rozhodnutí zaprvé ukazuje, že dopad malešického překladiště na životní prostředí by nebyl malý a zadruhé říká, že je třeba ho prozkoumat ještě podrobněji,“ vysvětluje radní Zoufalík.

Praha 10 má obavy, že vznik kontejnerového překladiště by měl velký dopad na životní prostředí v celé oblasti, a to jak z pohledu zhoršení kvality ovzduší, tak z pohledu velkého nárůstu hladiny hluku. Pokud by železniční překladiště v Malešicích skutečně vzniklo, oblastí by například každý den projely stovky kamionů, což přiznává i developer v dokumentaci zaslané k připomínkování. Na překladišti by navíc každý den projížděly dlouhé nákladní soupravy, v provozu mezi 6. a 22. hodinou.

„Taková zátěž by podle nás měla zásadně negativní vliv na tisíce lidí, kteří v přilehlé oblasti žijí. Navíc máme obavy, že plánovaný rozsah překladiště není ani zdaleka konečný a do budoucna by se mohl areál dál zvětšovat,“ doplnil starosta Prahy 10 Vladimír Novák (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…