Praha 11: Jižní Město mění tvář, o nové podobě rozhodují sami občané

11.11.2017 9:37

Praha 11 se brzy změní k nepoznání: přibývá zeleně, parků a dětských hřišť, revitalizují se vnitrobloky a veřejná prostranství. Díky participativnímu plánování rozhodují o nové podobě Jižního Města sami občané. V pasportu míst vhodných k regeneraci je již 46 lokalit.

Praha 11: Jižní Město mění tvář, o nové podobě rozhodují sami občané
Foto: Praha 11
Popisek: Radnice Prahy 11

Ve středu 8. listopadu proběhlo v ZŠ Květnového vítězství sousedské setkání k regeneraci vnitrobloku mezi ulicemi Matúškova, Schulhoffova, Brechtova. Obyvatelé vnitrobloku zde živě diskutovali se zástupci odborů územního rozvoje, životního prostředí a s radními městské části o budoucí podobě bezprostředního okolí svého domova. Interaktivní formu setkání podpořila možnost účastníků zakreslovat nápady přímo do projektové mapy nebo třeba barevně označovat místa vyžadující zvýšení bezpečnosti.

Setkání se uskutečnilo v rámci projektu participativního plánování, jehož smyslem je maximálně zapojit občany do rozhodování o prostředí, v němž žijí. A proč se do něj vlastně na Praze 11 pustili? "Populace Prahy 11 patří k nejstarším v Praze, což je z dlouhodobého hlediska samozřejmě problematické. Pokud však chceme na Jižní Město přilákat mladší generaci, je nutné zbavit ho konečně nálepky panelákového rezidua minulého režimu. Už přes rok proto intenzivně pracujeme na revitalizaci městské části, která postupně získává přátelský, rodinný charakter. Zároveň jsme ale nechtěli, aby stávající občané měli pocit, že jsou jim změny vnucovány shora, a ztratili k Jižnímu Městu vztah. Při hledání cesty, jak oba záměry skloubit, nám nakonec pomohli v Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Úspěšně zde pracují s nástrojem participativního plánování, tedy úzké spolupráce s občany v oblasti územního rozvoje, který jsme se nakonec rozhodli využít i my. S místními obyvateli tak na setkáních v daných lokalitách debatujeme o tom, jak by mělo místo vypadat, co změnit a co ne, kudy mají vést cesty, jakou si v okolí představují zeleň... Díky této interakci získáváme mnoho cenných podnětů, ze kterých vycházíme při tvorbě finálních návrhů. Výsledným efektem je pak spokojenost na obou stranách," uvedl Ing. Ondřej Prokop, zastupitel MČ Praha 11 a hl. m. Prahy.

Vnitroblok mezi ulicemi Matúškova, Schulhoffova a Brechtova je jednou ze 46 lokalit zařazených do pasportu pobytových a veřejných prostranství na území MČ Praha 11 vhodných k regeneraci. Pasport je otevřený a na základě tipů od občanů a terénní práce odboru územního rozvoje se neustále rozrůstá o nové lokality.

V letošním roce již byla zahájena realizace návrhů regenerace lokalit 22 - Křtinská, Mejstříkova, K Milíčovu (viz) a 25 - Stříbrského, Cyprichova, Sulanskéh (viz). I zde získala městská část od Magistrátu hl. m. Prahy dotační podporu, konkrétně ve výši 9 000 000,- Kč.

Ve fázi projektové přípravy s předpokladem realizace do konce roku 2018 jsou nyní lokality č. 6 - Michnova, Podjavorinské, U Modré školy, 32 - Ke Kateřinkám, Modletická a 33 - Opatovská, Ke Kateřinkám. Díky spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy se na jejich revitalizaci podařilo od města získat dotace v celkové výši 11 400 000,- Kč.

V součinnosti s Magistrátem hl. m. Prahy proběhne také regenerace lokality 36 - Sportovní plochy Dubnova, Mírového hnutí - Parkoviště Hekrova, tentokrát přímo „pod křídly“ města, které si ji vzalo na starost včetně rozpočtu v předpokládané výši 7 200 000,- Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…