Praha 11 se stává pilotním městem projektu Atletika pro děti

03.05.2011 21:34

Ve středu 4. 5. 2011 startuje na Jižním Městě pilotní projekt Atletika pro děti. Všichni ředitelé a pedagogové základních a mateřských škol, kteří se do projektu přihlásili a zapojili, zítra obdrží certifikáty a sportovní sady od představitelů Českého atletického svazu a starosty jedenácté městské části Dalibora Mlejnského.

Praha 11 se stává pilotním městem projektu Atletika pro děti

„Jsem velmi rád, že se do pilotního projektu zapojí hned sedm mateřských a sedm základních škol. Věřím, že v příštím roce k nim přibudou další," říká na úvod starosta Mlejnský. Městská část Praha 11 na tento projekt vyčlenila ze svého rozpočtu 600 tis korun. Díky nim a také entuziasmu organizátorů a všech, kteří se do celého projektu zapojili, tak základy hravé atletiky obohatí hodiny tělesné výchovy, pobyt ve školce či v družině. „Od září se na malé sportovce budou těšit učitelé - trenéři i v nově otevřených atletických kroužcích. Chceme motivovat co nejvíce dětí mladšího školního věku k tomu, aby začaly aktivně sportovat," říká supervizor projektu na Jižním Městě a ředitel základní školy Donovalská  Pavel Dittrich.

„V uplynulých čtyřech letech vyrostlo na Jižním Městě mnoho nových sportovišť a hřišť. Myslíme si, že jejich kapacita je téměř dostačující, teď ale hledáme smysluplnou náplň pro jejich využití," vysvětluje starosta Mlejnský a zdůrazňuje, že sport je i nejlepší prevencí sociálně patologických jevů na školách.  Fyzická zdatnost dětí na tom není nejlépe a atletika jakožto královna sportu je základem pro všechny ostatní sportovní aktivity. Atletiku pro děti podporuje městská část Praha 11 i proto, že dětem sport zpřístupňuje netradiční, novou formou. A jaký byl klíč k výběru školek a škol, které se do tohoto projektu začlení? „Základním a mateřským školám byl projekt prezentován a ty školy, které měly zájem, se přihlásily a byly do projektu zařazeny. Podle zájmu škol byla potom také nastavena finanční dotace jedenáctá městské části," vysvětluje mluvčí Andrea Wolfová. 


Školáci si poprvé sportování s Atletikou pro děti vyzkoušejí zítra, kdy v rámci slavnostního předání sad v ZŠ Donovalská proběhne i praktická ukázka s jednou školní třídou. Celé dopoledne se pak ponese ve znamení předávání. Předají se totiž nejen sady novým majitelům, ale i zkušenosti trenérů Českého atletického svazu třiceti učitelům, kteří budou s dětmi pracovat. Akce bude probíhat od 8 do 14 hodin.


Městská část Praha 11 je jedna z mladších pražských městských částí, nejen co se týká jejího vzniku, ale také co se týká struktury obyvatel. Najdete tu velké množství rodin s malými dětmi. Právě jim a široké veřejnosti se pak Atletika pro děti představí v rámci oslav narozenin Jižního Města - 11 dnů Prahy 11. Nově navázaná spolupráce těší i předsedu Českého atletického svazu Libora Varhaníka: „Jsem rád, že městská část Praha 11 letos podpoří náš projekt Atletika pro děti, který již druhým rokem běží v mnoha koutech České republiky. Ohlasy na Atletiku pro děti jsou velmi pozitivní jak ze strany rodičů, tak jejich ratolestí. Doufám, že i malé Jihoměšťánky naše zdravé a hravé sportování s modifikovanými atletickými pomůckami nadchne."


Projekt snad přivede i další malé děti ke sportu a pomůže tak splnit úkol, který si radnice vytyčila do budoucna: „Chtěli bychom docílit toho, aby projektem Atletika pro děti v horizontu 5 let prošli všichni žáci mladšího školního věku a předškoláci. Věříme, že se nám to podaří," říká na závěr starosta jedenácté městské části Dalibor Mlejnský.

Další zprávy z Prahy 11 čtěte ZDE

reklama

autor: Praha11.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

16:31 Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

Hokejové šílenství, které zaplavilo město, se dotklo i pardubického magistrátu. Ten ve spolupráci s …