Praha 16: V Radotíně budou pod jednou střechou policie i umělecká škola

24.06.2020 20:21

Projekt, na jehož financování byla využita unikátní kombinace pěti různých dotací, přijde na 91 milionů korun bez DPH. Staví se od února letošního roku, práce provádí firma ALBET stavební, s.r.o., autorem projektu jsou architekti Peter Sticzay – Gromski a Ladislav Vendel z ateliéru Grido. Stavba by měla být dokončena na konci prázdnin příštího roku, aby vše mohlo od září 2021 začít fungovat.

Praha 16: V Radotíně budou pod jednou střechou policie i umělecká škola
Foto: mcpraha16.cz
Popisek: Úřad městské části Praha 16

Větší část hrubé stavby u Koruny již stojí a projekty, které by se v kulturně komunitním centru měly odehrávat, tak nabývají konkrétních obrysů. Vznikne nový prostor nejen pro společenské aktivity, zázemí pro "starou" Korunu, ale i pro místní uměleckou školu a státní policii.

Policie ČR i Základní umělecká škola Klementa Slavického v nových prostorách

Nejde tedy jen o stavbu jednoúčelovou. Na místě původní hasičské zbrojnice (nově otevřené v roce 2019) bude mít svou základnu Policie České republiky, která má nyní služebnu v nevyhovujících podmínkách ve Výpadové ulici, v záplavové lokalitě poblíž řeky Berounky. Návštěvnický i služební vstup k policii bude umožněn právě od objektu nové hasičské stanice z Karlické ulice. Policisté budou využívat prostory ve třech podlažích. V prvním budou šatny s hygienickým zázemím, stálá služba a cela krátkodobého zadržení. V dalších dvou patrech budou kancelářské prostory.

"Policejní služebna v centru městské části byl náš cíl už od posledních povodní. Slibujeme si od toho také výrazně lepší podmínky pro komunikaci s občany s policií. Moderní zázemí bude zajímavější výzvou pro policisty v případě volby umístění,“ sděluje starosta Městské části Praha 16 Karel Hanzlík.

Druhá část budovy bude patřit Základní umělecké škole Klementa Slavického. Malí umělci se svými kantory budou využívat víceúčelový sál v přízemí, v patře dvě učebny pro výtvarnou a hudební výuku a taneční sál ve třetím nadzemním podlaží. Hlavní vstup do umělecké školy budou v zadní části dvora, služební pak od hasičské zbrojnice.

Anketa

Je Jaromír Soukup dobrý moderátor? (Ptáme se od 24.6.2020)

3%
24%
hlasovalo: 12590 lidí

„Jsem opravdu rád, že se ve spolupráci s Prahou podařilo najít řešení pro základní uměleckou školu. I když nejsme jejím zřizovatelem, tak jsme v posledních pěti letech hledali řešení, jak nejlépe zkombinovat výuku a požadavky na komfortní zázemí. Věřím, že nová budova bude skvělou odpovědí,“ říká 1. místostarosta Miroslav Knotek, který má v gesci školství.

Komunitní centrum, dům na půli cesty

Podélný objekt v uliční řadě na náměstí Osvoboditelů soustřeďuje funkce kulturně komunitního centra a domu na půli cesty. V přízemí budovy budeme moci využívat nízkoprahové centrum Pod jednou střechou, kde najdeme i společný vstupní komunitní prostor a rozcestník pro všechny aktivity nového centra. Návštěvníci zde získají všechny potřebné informace i o dalších radotínských spolcích a komunitách, které se zabývají podporou rodin s dětmi, rodičů, samoživitelů či seniorů. K dispozici bude i veřejný internet, zájemci si zde budou moci třeba i něco vytisknout, zkopírovat, popřípadě využít i dalších doplňkových služeb.

„Prostor plánujeme využít také jako sdílený pracovní prostor, coworking, například pro rodiče, kteří budou čekat, až dětem skončí vyučování v základní umělecké škole. Ta bude také v areálu,“ uvádí Dana Radová, vedoucí Kulturního střediska.

V prvním patře se staví šatna a zázemí pro ty, kteří budou účinkovat na divadelních prknech Koruny. Tento prostor, který v nynějším uspořádání citelně chybí se propojí se zákulisím Koruny můstkem. Ze dvora bude přístupný komunitní klub určený pro děti čekající na odpolední výuku v umělecké škole, pro setkávání seniorek a seniorů, Klubu aktivních a nestárnoucích i dalších radotínských spolků. Probíhat zde budou i další vzdělávací a komunitní aktivity.

Fajn Nový dvůr

Kulturně-komunitní centrum počítá s řadou dalších aktivit. Pod jednou střechou se schová i dům na půli cesty určený pro mladé lidi, kteří odešli z dětských domovů nebo z pěstounské péče. Zároveň se ale budou ochotni zapojit do nízkoprahových aktivit Nové Koruny.

Víc infotmací na radničním webu (ZDE) a na facebookovém profilu Městské části Praha 16 (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…