Praha 2: Advent v protiatomovém krytu na Folimance

14.12.2016 15:18

Přesně týden před Štědrým dnem pronikne kouzlo adventu i do krytu civilní ochrany na Folimance. Na všechny, kteří se rozhodnou využít letošní poslední možnosti bunkr navštívit, tu čeká milá předvánoční atmosféra. A na prvních 500 návštěvníků svařák zdarma. Oblíbenou víkendovou destinaci můžete navštívit 17. prosince 2016 kdykoliv mezi 9. a 15. hodinou.

Praha 2: Advent v protiatomovém krytu na Folimance
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

Prohlídky unikátního zařízení ukrytého pod parkem Folimanka pořádá oddělení krizového řízení a bezpečnosti Úřadu MČ Praha 2 vždy jednu sobotu v měsíci. Mezi Pražany jsou velmi populární, jen v letošním roce bunkr doposud navštívilo na 6 tisíc lidí a od jeho otevření v roce 2014 tudy prošlo téměř 14 tisíc lidí.

Za vidění kryt Folimanka rozhodně stojí už proto, že byl desítky let udržován v režimu utajení pro případ obecného ohrožení Pražanů, tudíž nepřístupný. Jeho otevření se stalo velkou událostí a pro velký zájem veřejnosti bude městská část v prohlídkách pokračovat i v příštím roce.

Podzemní bunkr byl vybudován na přelomu 50. a 60. let minulého století v ulici Pod Karlovem. Má pancéřované dveře, vlastní studny a funkční elektrický agregát o výkonu 30 kW. Je osvětlený, vytápěný, okysličovaný takzvaným přetlakem a v udržovaném stavu. A v případě potřeby plně funkční.

Bunkr se řadí k deseti největším v metropoli

Návštěvníci se o tom mohou na vlastní oči přesvědčit při procházce labyrintem chodeb, protínajících celkovou plochu 1332 m2. Svojí kapacitou 1300 osob se tento bunkr řadí k deseti největším v metropoli. Krom toho, že je obdivuhodně dobře technicky vybaven, se tu můžete i leccos zajímavého dozvědět. Je tu stálá fotografická výstava mapující existenci dalších pražských bunkrů, od loňského května pak také expozice Popel Popeleční středy, kterou MČ Praha 2 uspořádala k 70. výročí spojeneckého náletu na Prahu v únoru 1945. Dále je zde ke zhlédnutí expozice k povodním z roku 2002 a seznámení s výstavbou protipovodňových opatření na území hl. m. Prahy. Na tento den zde bude vystavena i expozice k pilotům RAF.

Vstup do krytu je volný. První novoroční prohlídka se koná 14. ledna od 9:00 do 15:00.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…