Praha 2: Burčák je hotov, Vinobraní v Grébovce může začít

21.09.2016 7:28

Na historické vinici Grébovka bylo včera živo. Symbolické vylisování prvních hroznů, požehnání úrodě a ochutnávka prvního burčáku po tiskové konferenci se stalo stejně jako v jiných letech předznamenáním toho, že oblíbené Vinobraní na Grébovce se blíží. Každoročně ho navštíví desetitisíce lidí.

Praha 2: Burčák je hotov, Vinobraní v Grébovce může začít
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

Lisování hroznů se ujala starostka Prahy 2 Jana Černochová s Ivetou Bulánkovou, správkyní vinohradu Grébovka, místostarosta Martin Víšek a radní Jaroslav Šolc. Úrodě požehnal jáhen Jiří Laňka z karlovského kostela Nanebevzetí P. Marie a sv. Karla Velikého. Letošní Vinobraní na Grébovce je jubilejní, desáté. Tento ročník má podtitul Karel IV., otec pražských vinic, a vztahuje se k letošnímu 700. výročí narození nejslavnějšího českého panovníka. Navíc na symbolickém místě, neboť historická vinice v Grébovce rodí vinné hrozny již od raného středověku.

Na dvoudenním vinobraní, které se bude konat 23. a 24. září nejprve na náměstí Míru a o den později v Havlíčkových sadech (Grébovce), bude upomínat na dobu Karla IV. kulturní i gastronomická část programu. „Doufám, že se vydaří počasí, protože bude na co se dívat a bude co poslouchat, na závěr programu vystoupí má oblíbená skupina Stromboli. Rodák z Prahy 2 Jan Přeučil už v květnu dokonale zahrál Karla IV. při oslavách na Karlově náměstí, na vinobraní si to tedy zopakuje. A mám tu čest oznámit, že víno z vinice Grébovka se opět stalo šampionem v Národní soutěži vín, a už podruhé za sebou – letos s odrůdou Hibernal, vloni s Rulandským šedým,“ uvedla starostka Prahy 2 Jana Černochová na tiskové konferenci.

 

Slavnostní zahájení vinobraní se bude konat v Havlíčkových sadech za zvuku melodií z muzikálu Noc na Karlštejně v sobotu 24. září ve 14:15. Rytířské turnaje a gotické dvorské tance pak vyplní historickou část programu. Program vinobraní tradičně nezapomene na děti, které budou mít příležitost poznat dobové výrobky, zahrát si středověké hry, moderátor Olda Burda je prostřednictvím kvízů vyzkouší ze znalostí lucemburské doby. To vše bude podtrhovat středověká hudba v podání souboru Musica Canora, který hraje gotické a renesanční skladby.

Pokud chcete dobu Karlovu poznávat i prostřednictvím chutí, můžete sejít do dolní části parku, kde se bude péci celé sele na rožni. A přestože na vinobraní lidé pijí zejména víno, burčák nebo sekt, ani milovníci piva nepřijdou zkrátka. Speciálně pro toto vinobraní bylo vyrobeno lobečské pivo (tmavý ležák), které má název S láskou Karel. V celém areálu Grébovky bude z čeho vybírat u 80 vinařských, řemeslných a bio stánků, které budou nabízet dobré jídlo, pití i zajímavé dárkové předměty.

Městská část Praha 2 ročně chystá desítky kulturních a společenských akcí. Vinobraní v Grébovce je akcí největší a nejatraktivnější. Videozáznam z TK a obřadu na vinici najdete ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…