Praha 2: Na zastávce MHD I. P. Pavlova jsou nové koše

13.12.2017 14:31

Městská část Praha 2 nechala v těchto dnech rozmístit nové koše na zastávce městské hromadné dopravy I. P. Pavlova. Jsou větší než ty stávající a horní část je uzpůsobena pro odkládání cigaretových nedopalků. Radnice tak reagovala na stížnosti lidí, že původní koše byly neustále přeplněné.

Praha 2: Na zastávce MHD I. P. Pavlova jsou nové koše
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

„Na této zastávce byl vzhledem k mimořádně velké frekvenci cestujících dlouhodobě problém s udržením pořádku, převážně v nočních hodinách. Prioritně by takovou situaci mělo řešit hlavní město Praha. Jedním z problémů byla nedostatečná kapacita odpadkových košů, kterých bylo v této lokalitě více druhů, a navíc v nepříliš pěkném stavu. Městská část řešila opakovaně stížnosti obyvatel Prahy 2 i návštěvníků a cestujících na přeplněné koše a odpadky rozsypané po celém okolí,“ podotýká místostarosta Prahy 2 pro oblast životního prostředí Václav Vondrášek.

Městské části odpadkové koše nepatří, podílí se pouze na úhradě vývozu a likvidaci odpadu s Technickou správou komunikací hl. m. Prahy. Přesto přistoupila k radikálnímu řešení – výměně většiny košů za nový, vhodnější typ. Koše zakoupila úklidová společnost Komwag. Vybrán byl venkovní odpadkový koš TOPSY s objemem 85 l (původní koše měly bojem 40–60 l) zelené barvy, dodavatelem je firma MEVA-TEC s.r.o. Cena jednoho koše je 6000 Kč. Jde pravděpodobně o nejprodávanější volně stojící koš užívaný na mnoha místech Evropy, vyroben je z vysoce odolného plastu „DURAPOL“. Je maximálně odolný proti vandalismu a nepraská. Uvnitř má robustní pozinkovanou vložku a na vrchní straně větší popelník. Vysoká kvalita materiálu zajišťuje dlouhou životnost koše a snižuje náklady na údržbu. Praxe ukáže, jak se osvědčí na tak vytíženém místě, jako je právě zastávka I. P. Pavlova. Koše se zde budou vyvážet čtyřikrát denně.

Nahrazeny byly i novější žlutočervené koše

Ze zastávky byly odstraněny nevzhledné betonové a značně poškozené reklamní koše společnosti Mediabox, která vyšla požadavku městské části vstříc. Zůstaly zde pouze koše společnosti JC Decaux. Ta je exkluzivním provozovatelem mobiliáře pro hl. m. Prahu, a proto jejich výměna není možná. Tato firma nepřistoupila na sladění četnosti vývozu ani na návrh převzetí svozu formou subdodávky, aby se v těchto místech zredukoval pohyb komunální techniky. Byly nahrazeny i novější žlutočervené koše, které budou použity jinde.

„Slibujeme si od toho zlepšení situace na tomto velmi zatíženém prostranství. Při množství provozoven s rychlým občerstvením, které mají non stop otevřeno, je třeba mít k dispozici odpovídající množství kapacitně vyhovujících odpadkových košů. Doufáme, že to bude krok správným směrem, i když prioritně by se o tento problém mělo starat hlavní město Praha,“ připomíná místostarosta Václav Vondrášek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…