Praha 2: Svátek Kopí a Hřebů Kristových se po šesti staletích vrací na místo činu

10.04.2018 19:48

V pátek 13. dubna 2018 se Karlovo náměstí navrátí do let, kdy jeho ústředním bodem byla kaple Božího Těla a Krve. Mezi 14. a 21. hodinou ožije někdejší Dobytčí trh slavnou středověkou tradicí.

Praha 2: Svátek Kopí a Hřebů Kristových se po šesti staletích vrací na místo činu
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

Obnovený svátek Kopí a Hřebů 1356/2018 pořádá městská část Praha 2 ve spolupráci se spolkem Bratrstvo obruče s kladivem. Staneme se svědky dávného rituálu předvádění vzácných relikvií a dalších připomínek života Pražanů ve středověku.

Svátek Kopí a Hřebů Kristových ustanovil na žádost Karla IV. papež Inocenc VI. dne 13. února 1354 bulou Redemptor noster. Slavil se každý rok v pátek po druhé neděli velikonoční od roku 1356 do roku 1437. Davům shromážděným kolem monumentální kaple Božího Těla se tehdy ukazovaly ze zvláštní dřevěné věže relikvie Svaté říše římské. Hlavně kopí, jímž svatý Longin probodl ukřižovaného Ježíše. Po šesti staletích se Kopí osudu mezi Pražany navrátí, podobně jako další ostatky, spojené s tímto středověkým obřadem.

Oživení bohaté historie Karlova náměstí

„S nápadem obnovit svátek Kopí a Hřebů Kristových přišel spolek historických nadšenců, navazující na tradice středověkého Bratrstva obruče s kladivem. My jsme to uvítali, protože v naší městské části ctíme historii, a to i tak vzdálenou. Podobnými akcemi se snažíme oživit bohatou historickou paměť Karlova náměstí a posílit jeho společenskou funkci. Není to tak dávno, kdy jsme právě tady uspořádali velkolepou oslavu 700. narozenin Karla IV. Je to místo jako stvořené pro oživování naší historie,“ říká starostka Jana Černochová.

Členové Bratrstva obruče s kladivem se v současnosti věnují organizování kulturních akcí a vydávání publikací o historii. Jedna z nich o zaniklé kapli Božího Těla a Krve právě vyšla v reedici a bude při slavnostech na Karlově náměstí k mání. Také tu budou například pravé loštické poháry, známé z obrazu Hieronyma Bosche „Zahrada pozemských rozkoší“, perníčky se středověkými motivy nebo si budeme moci pod dohledem mincmistra vyrazit pražský groš Václava IV. Chystají se i divadelní představení dochovaných her z období Karla IV., koncert středověké hudby, ukázky dobových řemesel a stánkový prodej replik výrobků z období vrcholného středověku. A také se budeme moci občerstvit v gotické krčmě či vinném šenku. Svátek Kopí a Hřebů Kristových tak bude po šesti staletích vzkříšen a stane se velkou kulturní událostí nejen pro obyvatele druhé městské části.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…