Praha 3: Méně peněz na kulturu, zpožděné rekonstrukce náměstí a Slovanská epopej na Vítkov

20.09.2016 14:46

Zastupitelstvo MČ Praha 3 projedná dnes tři důležité oblasti. V rámci vyhlášení dotačních programů na rok 2017 navrhuje rada MČ snížit celkovou alokaci grantů o čtvrtinu na 14,5 mil. Např. na kulturu má jít o 43 % méně prostředků než loni. Zastupitelstvo má také schválit záměr rekonstrukce Tachovského náměstí a založení nadačního fondu pro umístění Muchovy Slovanské epopeje na Vítkově.

Praha 3: Méně peněz na kulturu, zpožděné rekonstrukce náměstí a Slovanská epopej na Vítkov
Foto: mmkv.cz
Popisek: Budova radnice Prahy 3

Zastupitelstvo se koná v úterý 20. 9. od 15 hodin v zastupitelském sále radnice na Havlíčkově náměstí 9.

Méně peněz na kulturu, sport a sociální péči

Rada městské části navrhuje v rámci vyhlášení dotačních programů na rok 2017 dramaticky snížit alokaci v oblastech kultury, sportu, sociální péče a zdravotnictví. Namísto 4% běžných výdajů schváleného rozpočtu předchozího roku má jít nově na granty jen 3% (cca 14,5 mil.). Na kulturu má jít o 1,9 mil. Kč méně, na sport o 1,4 mil. Kč méně, na sociální oblast a zdravotnictví o 2 mil. Kč méně.

„Radnice na jedné straně plýtvá veřejnými prostředky za nepotřebné studie a analýzy, nadále pořádá nákladné lidové slavnosti – Masopust, Vinobraní nebo Pivobraní. Na straně druhé škrtá výdaje na kulturu, sport a sociální péči. Šetřit je třeba jinde,“ uvádí Helena Ganická (SZ), zastupitelka MČ Praha 3 a členka grantového výboru.

Zpožděná rekonstrukce Tachovského náměstí

Rada městské části navrhuje zastupitelstvu schválit záměr rekonstrukce Tachovského náměstí. Rekonstrukci brání nedořešené majetkové vztahy. Část pozemků v sousedství cyklostezky je stále v majetku Českých drah.

Záměr rekonstrukce náměstí byl přitom schválen Radou městské části již v květnu 2014. Poté proběhla vyzvaná architektonická soutěž a projednání návrhů s veřejností. Vítězný návrh pak schválila rada v srpnu 2014. Záměr do té doby koordinoval místostarosta Ondřej Rut (SZ), po volbách jeho gesci převzala starostka Vladislava Hujová (TOP09).

V březnu 2015 předložila starostka Hujová radě městské části usnesení, kterým zadala zpracování komplexní projektové dokumentace a sama sobě uložila vyřešit majetkové vztahy. Rok a půl se nedělo nic a nyní má zastupitelstvo tento úkol předat Alexandru Bellu (ODS), místostarostovi pro oblast majetku.

„Již od přijetí záměru v roce 2014 bylo jasné, že je třeba jako první vyřešit majetkové vztahy. Pro vydání územního rozhodnutí potřebuje MČ Praha 3 pozemky. Dva roky se nedělo nic. Příklad Tachovského náměstí ukazuje bezradnost vedení radnice při přípravě investic na veřejných prostranstvích,“ uvádí Ondřej Rut (SZ), předseda klubu zastupitelů Žižkov (nejen) sobě.

Slovanská epopej na Vítkov

Zastupitelstvu je předložen návrh založení Nadačního fondu na podporu realizace pavilonu Alfonse Muchy na Vítkově pro umístění Slovanské epopeje.

Umístění uměleckého díla na Vítkově je jednou z možných variant. Primární úlohu při hledání místa pro epopej však musí sehrát hlavní město Praha. Samotný vrch Vítkov je ve správě hlavního města, přílišná horlivost Prahy 3 tak může hledání shody o nejlepším místě i uškodit.

„Založení nadačního fondu a představa, že se lidé ze Žižkova na pavilon pro epopej složí, je zcestná. Chápeme to jen jako snahu o zviditelnění starostky Vladislavy Hujové.,“ uvádí Tomáš Mikeska (STAN), zastupitel MČ Praha 3 a bývalý starosta Prahy 3.

Podklady na zastupitelstvo jsou k dispozici ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…