Praha 5: Komunitní centrum Prádelna - coworkingový prostor jinak

06.08.2017 9:35

Komunitní centrum Prádelna v Holečkově ulici na Smíchově představuje multifunkční komunikační prostor pro veřejnost nabízející především volnočasové aktivity pro seniory, kulturně společenské programy pro nejširší veřejnost, ale také program pro děti a mládež nebo místo pro aktivity a prezentaci národnostních a etnických menšin. Zároveň také slouží coby coworkingový prostor pro spolupráci s neziskovými organizacemi různého zaměření, dalšími organizacemi či neformálními sdruženími.

Praha 5: Komunitní centrum Prádelna - coworkingový prostor jinak
Foto: Praha 5
Popisek: Studentské improvizační divadlo Tibora Skalky v Komunitním centru Prádelna

„V samotné původní koncepci komunitního centra byl uveden jako jeden ze zamýšlených přínosů tohoto zařízení jeho využití mj. coby prostoru pro rozličná občanská sdružení, spolky nebo neformální občanské projekty obyvatel především naší městské části Praha 5“ říká JUDr. Petr Lachnit, který stál před lety u samotného vzniku současné podoby centra.

Nyní je komunitní centrum využíváno a spolupracuje se spoustou organizací, např. Sdružení Rumunů v České republice, Bulharský kulturní institut v Praze, Cestou necestou, z.s., Jako doma – Homelike, o.p.s., Nadace Charty 77 atd. Stejně tak zde nalezla zázemí taneční škola InDance, kurzy tance – zouk nebo semináře a workshopy věnované permakultuře, zahradničení a semenaření. Spolupráce probíhá většinou formou pronájmu, který je však v případě projektů souvisejících s činností a posláním komunitního centra takřka symbolický. Významným přínosem je totiž propojení již stávajících aktivit s novými podněty, prolínání a otevírání nových souvislostí, mezioborová a mezigenerační spolupráce ve prospěch všech návštěvníků centra. Společným jmenovatelem tak stále zůstává přínos pro místní komunitu, i když ani příjem z pronájmů není coby další zdroj financování provozu centra zcela zanedbatelný. Většinou však dochází k propojení s dalšími činnostmi a pravidelnými návštěvníky Komunitním centrem Prádelna, což bývá často celkem nečekané, ale o to více inspirující.

Příklad z poslední doby – studentské improvizační divadlo Tibora Skalky, které předvedlo své vystoupení na slavnostním zakončení zimního semestru vzdělávacích kurzů pro seniory a nutno přiznat, že studenti byli seniory nadšeně přijati. Nejnovějším přírůstkem této kooperace je skupina tzv. nového cirkusu Nightmare show. Alternativní vrhači nožů, kteří přetavují tu původní atmosféru starých cirkusových manéží a setmělých kabaretů do novodobého avantgardního pojetí, připravili v rámci programu „Léto s Komunitním centrem Prádelna 2017“ worskhop pro seniory. Nabízejí tak jedinečnou příležitost na vlastní kůži zatajit dech při show staré jako sám cirkus a navíc nahlédnout do zákulisí.

JUDr. Petr Lachnit dodává: „V případě našeho komunitního centra se nejedná o klasický coworkingový prostor, tedy pouze sdílenou kancelář. Spíše vnímáme ono sdílení v širším slova smyslu jako příležitost pro netradiční setkávání a vzájemné obohacování se na první pohled třeba i zcela nesourodých světů. A že to funguje, potvrzuje množství zajímavých projektů a organizací, které v Komunitním centru Prádelna našlo zázemí, díky čemuž komunitní centrum opravdu působí jako jakýsi generátor nápadů a iniciativních podnětů.“

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…