Praha 5: Nízkoprahový klub Louka funguje od září

21.01.2017 9:30

V září se znovu otevřely dveře Nízkoprahového klubu Louka, U Královské louky 5, který je otevřený každé pondělí a středu od 13 do 17 hodin. Klub je určený pro děti od 6 let do 17 let z Prahy 5.

Praha 5: Nízkoprahový klub Louka funguje od září
Foto: Praha 5
Popisek: Nízkoprahové centrum Louka.

Jak uvádí radní JUDr. Petr Lachnit: „Nízkoprahová centra jsou nezbytností. A právě proto provozuje příspěvková organizace Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 vlastní nízkoprahové zařízení pro mládež. Toto zařízení se orientuje na mládež z ohrožených skupin. Z prostředí, kde lze těžko předpokládat pozitivní vliv rodiny a kdy se nelze spoléhat na jejich sociální návyky. Neslibujeme si zázraky. Jenom víme, že když se tím nebudeme zabývat, samo se to nevyřeší. Naopak - problémy budou přibývat. Tyto děti totiž dospívají a brzo budou mít také své děti. Pokud je dnes necháme růst bez povšimnutí, jaké hodnoty a návyky svým dětem předají?“

Klub nabízí dětem bezpečné místo, kde mohou trávit svůj volný čas. Pracovníci pomáhají dětem, které mají problémy v rodině, ve škole, nebo trpí nezájmem svého okolí. S dětmi mluví o jejich problémech, radí jim, předávají informace a tráví s nimi volný čas zdarma a důvěrně. Dítě v Klubu může být anonymně, pouze sdělí pracovníkům svojí přezdívku, aby věděli, jak dítě mají oslovovat.

Každý měsíc se v Klubu věnují tématu měsíce, jako je např. šikana, kdy se s dětmi koná beseda o tématu a pustí se tematický film. Děti mohou v Klubu hrát společenské hry, malovat, vyrábět atd. Všechny aktivity, které se v Klubu konají, jsou zcela dobrovolné a děti se jich nemusí účastnit. Je zde dán i prostor dětem, aby si sami řekly, o jaké činnosti mají zájem. V prosinci proběhly procházky s dětmi vánoční Prahou, pečení perníčků a následné zdobení, připomenutí si tradic vánoc a zvyků.

Chceme respektovat právo na bezpečnou ulici nebo park

Nízkoprahový klub Královská louka je určen dětem a mládeži od 12 let do 18 let, kteří jsou ohroženi nepříznivými životními událostmi nebo prožívají konfliktní situace spojené s jejich věkem či příslušností ke skupině. Nízkoprahový klub si proto klade za cíl poskytnout této cílové skupině pozitivní alternativu trávení volného času a podporu při řešení obtížných životních situací a nabízí prostor, kde se mohou mladí lidé setkávat s vrstevníky i dospělými, a zároveň nejsou ohrožováni sociálně nežádoucími jevy.

Nízkoprahový klub nabízí klientům různé možnosti trávení volného času. Je zaměřen na děti a mládež, která bydlí nebo navštěvuje školu v Městské části Praha 5, a to zejména v oblasti Smíchova, Hlubočep a Barrandova. Klienti mohou přicházet a odcházet volně v průběhu provozní doby klubu. Klientům klubu je umožněno pobývat v klubu bez zapojení se do jakékoli organizované aktivity, všechny aktivity a činnost se v rámci klubu odvíjí z iniciativy jednotlivých klientů či pracovníků klubu. Do každé z těchto aktivit se klient zapojuje dobrovolně, jeho právem je strávit čas v klubu takovým způsobem, jaký si vybere.

Závěrem Petr Lachnit dodává: „Bývá nám vytýkáno, že utrácíme peníze na menšinu občanů. Jenomže pokud problémy menšiny nebudeme řešit dřív, než přerostou únosnou míru, budou svými důsledky zatěžovat většinovou společnost. Ta bude trpět a bude si právem stěžovat. Chceme respektovat její právo na bezpečnou ulici nebo park. Na vlídné prostředí. Kvůli zájmu většiny řešíme problémy menšiny. Když budete mít horečku, špatný lékař vám předepíše něco pro její snížení. Dobrý lékař bude léčit nemoc, která horečku způsobila. Chceme být dobrými lékaři této nemocné společnosti!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…