Praha 5: Petr Lachnit zahájí výstavu Slavné stavby Prahy 5 v Komunitním centru Prádelna

27.11.2016 10:39

Od středy 30. listopadu 2016 až do konce ledna příštího roku se návštěvníkům Komunitního centra Prádelna a Komunitního centra Louka představí výběr z výstavy „Slavné stavby Prahy 5“, která vznikla ve spolupráci s Kotěrovým centrem architektury v Praze a záštitu nad ní převzal radní Městské části Praha 5 JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: Petr Lachnit zahájí výstavu Slavné stavby Prahy 5 v Komunitním centru Prádelna
Foto: praha5.cz
Popisek: Komunitní centrum Prádelna Prahy 5

Autorem a kurátorem výstavy je Petr Krajči, dlouholetý pracovník NTM, nyní ředitel Studijního a dokumentačního centra Norbertov (Muzeum hl.m. Prahy), autorem celého projetu je Dr. Oldřich Janota, ředitel Kotěrova centra architektury.

Výstava nabízí procházku deseti stoletími architektury Smíchova, Hlubočep, Radlic, Košíř, Motola, Jinonic-Butovic a části Malé Strany. K výstavě byla zároveň již v roce 2005 vydána  stejnojmenná úspěšná publikace.

Jako by krok za krokem, tak, jak to časová přímka, táhnoucí se dějinami, naznačuje, vyrůstá v publikaci i na výstavě Slavné stavby Prahy 5 postupně, jedna za druhou, stavby,  které k páté pražské městské části neodmyslitelně patří, přičemž první objekt – kostel sv. Vavřince v Jinonicích (Butovicích) pochází asi z 11. století a poslední – ústředí ČSOB v Radlicích nese vročení let 2006 až 2007. Před návštěvníkem výstavy defilují stavby církevní, světské, průmyslové, administrativní, společenské, nájemní domy, vily, nechybí například Petržílkovská malostranská vodárna, Švandovo divadlo, zámeček baronky Ronghofferové, mosty přes Vltavu, barrandovský „pahorek snů“, propojený tramvajovou linkou, a samozřejmě ani  dílo francouzského architekta Jeana Nouvela vytvořené na křižovatce Anděl.

Autoři výstavy chápou architektonická díla nikoliv jako umělecko-technické solitéry tyčící se mimo čas a prostor, nýbrž jako součást společenského organismu, tedy jako objekty vzniklé v příslušných historických, společenských, kulturních, sociálních a dalších souvislostech, každá stavba je tak článkem řetězu, jemuž říkáme historický vývoj v nejširším slova smyslu.

„Architektonicko-historické mapování Prahy 5 má nejen vzpomínkový, ale i ryze současný a praktický význam. Pomáhá totiž uvědomit si hodnotu místa, jeho identitu, což je nadmíru důležité pro další rozvoj“, říká radní MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit. A dodává: „Velmi trefně o tom hovořil právě Jean Nouvel, architekt světového významu, při projektování Zlatého Anděla, když zmiňoval, že je nutno vrátit čtvrti její dřívější vznešenost a znovu zdůraznit její kvality.“

Výstava je přístupná v době otevření komunitních center a vstup na ni je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…