Praha 5: Přirozená strava podle ročních období v Komunitním centru Prádelna

28.05.2017 9:28

Od června letošního roku přichází Komunitní centrum Prádelna v Holečkově ulici s novým zajímavým cyklem seminářů především pro seniory. Jedná se o cyklus přednášek na téma, jak se stravovat podle ročních období a tím podpořit své zdraví, vitalitu organismu a předcházet onemocnění. Součástí každého setkání budou i ukázky receptů a vaření jednoduchých, cenově dostupných pokrmů, včetně ochutnávky.

Praha 5: Přirozená strava podle ročních období v Komunitním centru Prádelna
Foto: praha5.cz
Popisek: Komunitní centrum Prádelna Prahy 5

Semináře povede Romana Junková, která se této problematice dlouhodobě věnuje a má s přirozeným stravováním spoustu praktických zkušeností. Sama uvádí: „Vnímat při našem stravování roční období není objev moderní doby. Již naši předkové se přirozeně tímto způsobem stravovali. Ostatně jim ani nic jiného nezbývalo. Zcela respektovali přírodní cykly, žili v souladu s přírodou a jedli to, co jim zrovna nabízela. V létě a na podzim se radovali z darů sklizně, v zimě byly zdrojem jejich výživy potraviny uložené ve sklepě či ve spíži a s jarem, kdy se zásoby již tenčily, přišla ke slovu odlehčená strava, která pomohla pročistit organizmus po zimě a připravit jej na další životní cyklus.“

V každé přednášce se účastníci seznámí s tím, které orgány jsou v daném období citlivé, jak je mohou podpořit vhodnou stravou, čeho se vyvarovat. Která barva jim dodá energii, jaká chuť podpoří jejich trávení a který z elementů vévodí aktuálnímu času. První setkání proběhne 1. června 2017 od 16.00 hodin a týkat se bude přivítání léta. Romana Junková přibližuje jednotlivá témata: „Léto je spojené s elementem ohně. Jak léto působí na náš organizmu, v čem nám může pomoci a na co bychom si měli dát pozor. Jaké orgány můžeme podpořit, které potraviny jsou vhodné a jakých se vyvarovat. Obecně zažité mýty a omyly o oblíbených letních potravinách, grilování a nápojích. Uvaříme si lehké letní jídlo a vykouzlíme vlastní osvěžující nápoj.“ Nechme se tedy v našem cyklu vést našimi předky, poznejme přirozenou stravu a její léčivé účinky. Využijme tu pravou sílu potravin ve správný čas, nechme se inspirovat jednoduchostí názorně připravených pokrmů a obohaťme náš stávající jídelníček novými chutěmi.

„Dnešní moderní doba nám lákavě nabízí nepřeberné množství nejrůznějších potravin ze všech koutů světa. A proto velmi často podléháme nadbytku, vlastní pohodlnosti a iluzi o tom, co nám nabízí reklama. A někdy také v dobré víře a z nevědomosti používáme potraviny, které nejsou pro dané období vhodné, ale jindy mohou být pro naše zdraví naopak prospěšné. Proto vítám takovéto akce v našem komunitním centru a předpokládám, že budou přínosné nejen pro seniory.“ dodává JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5, který nad celým cyklem převzal záštitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…