Praha 5: V Komunitním centru Prádelna studenti pomáhají seniorům

16.01.2017 10:46

Jedním ze základních principů činnosti Komunitního centra Prádelna na pražském Smíchově je setkávání a prolínání účastníků různých věkových i sociálních vrstev při společné činnosti. Již několik let zde probíhá mezi seniory velmi oblíbená aktivita, která tento trend naplňuje - iKavárna pro seniory, jejíž součástí se stal i projekt „Studenti pomáhají seniorům. O co se jedná, přibližuje JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Praha 5: V Komunitním centru Prádelna studenti pomáhají seniorům
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Co si máme představit pod názvem iKavárna pro seniory?

Původní záměrem této aktivity bylo nabídnout seniorům jakousi obdobu klasické internetové kavárny, kde můžete využít počítače s připojením na internet, stáhnout si maily, přečíst zprávy nebo procvičit znalosti z kurzů práce s PC, to vše pro seniory Prahy 5 zdarma. Zároveň však od samého začátku tato „kavárna“ sloužila také jako poradna s digitální technikou a zároveň představovala unikátní prostor pro neformální setkávání. Senioři tak chodili s notebooky „po dětech“, digitálními fotoaparáty, diktafony apod. a zaměstnanci komunitního centra se individuálně věnovali jejich konkrétním technickým problémům. Postupem času se tato setkání začala stále více podobat skutečné kavárně, vytvořilo se společenství seniorů pravidelně se scházejících a diskutujících nejen nad problematikou digitální techniky.

Jakou roli zde mají tedy studenti?

Studenti z gymnázia Nad Alejí se zapojili nejprve v rámci projektu Senzační Senioři, kdy seniorům přichystali školení o sociálních sítích. Posléze si sami vytvořili koncepci projektu „Studenti pomáhají seniorům“ a navázali trvalou spolupráci s Komunitním centrem Prádelna, která trvá dodnes. Pravidelně každou středu od 15 hodin tak přicházejí pomáhat seniorům nejen s prací s počítačem nebo Facebookem, ale i s dalšími záležitostmi digitálního světa. Senioři tak mají možnost si nejen procvičit a ozkoušet v praxi znalosti získané v kurzech práce s PC, které v Komunitním centru Prádelna mají dlouhou tradici, ale především se jim dostane individuální pomoci s řešením jednotlivostí a podrobností, na které v běžném kurzu není čas.

V čem spatřujete hlavní přínos této aktivity?

Kromě ryze praktického přínosu pro jednotlivé seniory, kteří zdarma naleznou pomoc s digitální technikou, na niž jejich děti a vnuci většinou nemají čas ani trpělivost, vnímám hlavní význam v samotném mezigeneračním setkávání seniorů a mladých lidí. Je všeobecně známo, že komunikace a soužití mezi generacemi dnes pokulhávají, ale zároveň věřím, že moderní doba se svými technologiemi dokáže vytvořit skvělé „berličky“ na překonání tohoto handicapu. Už samotné počítače, které se stávají běžným vybavením seniorských domácností, představují především komunikační nástroj, prostředek kontaktu se světem. A díky zájmu o znalost práce s těmito zařízeními senior přichází do kontaktu se studenty. Obloukem tak paradoxně, díky na první pohled odosobněné technice, navazuje přímý, osobní kontakt, navíc s mladší generací, což má prokazatelně velmi pozitivní vliv na kvalitu života seniorů. Je to vlastně zcela přirozená, nenásilná forma propojení odlišných věkových vrstev, které k sobě díky společnému zájmu většinou najdou cestu, jež neskončí vyřešením konkrétního problému s notebookem nebo tabletem, nýbrž se přetvoří v bližší vztah, jenž se stává obohacením pro obě strany. Právě v tomto vidím největší přínos tohoto unikátního projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

16:31 Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

Světová přehlídka kreativity Maker Faire zavítá poprvé do Jihlavy. Jednodenní akce se uskuteční 20. …