Praha 5: Výstava fotografií “Chráněná místa Ruska” v Komunitním centru Prádelna

18.11.2017 9:33

V pondělí byla v Komunitním centru Prádelna na pražském Smíchově zahájena výstava fotografií “Chráněná místa Ruska”. Součástí vernisáže byl kromě malého občerstvení také koncert klasické hudby v podání špičkových interpretů. Slavnostní akci zahájil radní JUDr. Petr Lachnit, předseda výboru majetku Josef Endal a ředitelka pořádající organizace Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 paní PhDr. Helena Volechová.

Praha 5: Výstava fotografií “Chráněná místa Ruska” v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Výstavu a koncert v Komunitním centru Prádelna zahájil radní JUDr. Petr Lachnit

Výstava “Chráněná místa Ruska” představuje unikátní záběry fauny i flóry a přírodních scenérií z rozličných míst Ruské federace. Profesionální fotografové zprostředkovávají pohledy do úchvatných koutů divoké přírody takřka nedotčené civilizací, stejně jako momentky ze života jejich obyvatel – medvědů, lišek, kozorožců a dalších zvířat. Každá velkoformátová fotografie je doplněna podrobným popisem a součást expozice tvoří také panely s přehledně zpracovanými informacemi o všech chráněných přírodních oblastech Ruska. Návštěvníkům výstavy se tak nabízí jedinečná příležitost k seznámení se s přírodními krásami této rozlehlé země.

Výstavu zapůjčilo Ruské středisko vědy a kultury v Praze, jehož zástupci ji spolu s radním MČ Praha 5 JUDr. Petrem Lachnitem a dalšími představiteli Prahy 5 osobně zahájili.

Po zahájení výstavy a stylovém občerstvení – bliny s kaviárem a zakysanou smetanou – se účastníci vernisáže, kterých bylo skutečně mnoho, přesunuli do divadelního sálu. Očekávaný vrchol vernisáže totiž tvořil koncert klasické hudby, který se setkal u všech posluchačů s famózním úspěchem.

Zájem o akce v Komunitním centru Prádelna stoupá

Koncert zahájil ředitel hudební školy, laureát mezinárodních soutěží, ruský klavírista Filipp Subbotin, který zahrál skladby V. Gavrilina a tři skladby z cyklu “Roční období” P. I. Čajkovského. Poté mohli posluchači obdivovat skvostnou hru na hudební nástroje i fenomenální talent, který zosobňují slavný pianista Jiří Kollert se svým talentovaným synem, houslistou Eduardem Kollertem, mj. také vítězem a laureátem řady prestižních mezinárodních soutěží. Ti přednesli Sonátu pro housle a klavír S. Prokofjeva a skladby A. Chačaturjana a F. Waxmana. Všichni návštěvníci si odnesli úžasný zážitek a vystoupení umělců ocenili dlouhotrvajícím potleskem.

“Hlavní činností Ruského střediska vědy a kultury v Praze je příprava a realizace programů a akcí v oblasti kultury, vědy a vzdělávání, již mnoho let zde fungují profesionální kurzy ruského jazyka, působí zde knihovna s více než 15 000 svazky na různá témata, pracují zde zájmové kroužky a studia pro děti a mládež. Jedná se o důležitou instituci v měřítku celé Prahy a jsem tudíž velmi rád, že se podařilo úspěšně obnovit spolupráci, která bude přínosem pro všechny obyvatele naší městské části”, říká JUDr. Petr Lachnit. A dodává: “Navíc zájem občanů o akce v Komunitním centru Prádelna spolupořádané právě s Ruským střediskem vědy a kultury potvrzuje tento předpoklad. Nejen senioři oceňují příležitost zdarma navštívit špičkové hudební vystoupení nebo zajímavou výstavu či se dozvědět něco nového z oblasti kultury i společenského dění jedné z významných zemí světa.”

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…