Praha: Alternativní řešení městského okruhu - čtvrtinová cena a rychlá výstavba

27.11.2012 15:07

Až se v roce 2013 otevře tunel Blanka, nastanou na Pelc Tyrolce, kde tunel skončí, a v návazné ulici v Holešovičkách dopravní komplikace. Auta budou mít podle TSK problém plynule pokračovat dál. Město počítalo s tím, že na Blanku naváže další tunel, který propojí Tróju s Jižní spojkou. Dnes se ale ukazuje, že to nebude v dohledné době možné. Proto připravil náměstek primátora pro oblast dopravy Josef Nosek alternativní řešení městského okruhu, které pomůže do pěti let vyřešit největší dopravní problémy a jehož cena bude čtvrtinová.

Praha: Alternativní řešení městského okruhu - čtvrtinová cena a rychlá výstavba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Proč vzniknou problémy

Pokud bychom neregulovali vjezd do Blanky, přijede tunelem na Pelc Tyrolku 60 tisíc aut denně. Přibližně polovina z nich pojede dál ulicí v Holešovičkách, polovina Povltavskou ulicí a nepatrná část se bude vracet přes most do centra. Nově se tak do ulice V Holešovičkách bude pokoušet vměstnat 90 tisíc aut denně a to přinese komplikace.

„S nadsázkou říkám, že tunel Blanka je fajn, ale má jednu chybu – nemá konec,“ říká Josef Nosek a dodává: „Bohužel to ale zas taková nadsázka není, auta z Blanky nemají kam rozumně pokračovat dál. To musíme řešit, jak nejrychleji to jde. Rozhodně odmítám čekat 15 nebo 30 let, až se podaří postavit navazující tunel podle původního plánu.“  Podmínkou zahájení jeho výstavby je zprovoznění silničního okruhu mezi Prahou 6 a Prahou 8 přes Suchdol a Dolní Chabry, což může trvat léta.

Původně navrhovaný tunel, který měl být pokračováním Blanky, by vedl z Pelc Tyrolky pod Balabenkou, Žizkovem a Malešicemi k Jižní spojce, na kterou by se napojil za Lanovým mostem. Městský okruh by se tak finálně uzavřel. Odhadované náklady na jeho stavbu jsou minimálně 40 miliard korun, samotná doba výstavby je odhadovaná na 10 – 15 let.

Řešení do 9 miliard a pěti let

V praxi je tak nezbytné co nejrychleji umožnit plynulý odjezd automobilů z Pelc Tyrolky a dovést je v rámci možností co nejrychleji pryč z Prahy, případně na Jižní spojku, stejně jako tomu bylo v případě původně plánovaného tunelu.

Jediná rychlá trasa vede ulicemi V Holešovičkách – Liberecká – Kbelská – Průmyslová. Tato trasa v dnešní podobě ale nedokáže pojmout potřebný počet automobilů, a proto je třeba postavit tři klíčové stavby:

1.                 Přestavba křižovatky Průmyslová x Poděbradská na mimoúrovňovou křižovatku
2.                 Přestavba křižovatky Kbelská x Kolbenova na mimoúrovňovou křižovatku
3.                 Zahloubení dopravy v ulici V Holešovičkách pod zem (vybudování nového tunelu pod současnou ulicí od Pelc Tyrolky až po nadjezd přes Zenklovu).

„V ulici V Holešovičkách svedeme naprostou většinu aut pod zem. Pod současnou silnicí vznikne tunel se čtyřmi pruhy, na povrchu zůstane jen cyklostezka, jeden pruh pro auta, a z dnešní dálnice se tak opět stane městská třída,“ vysvětluje Josef Nosek.

Bude to plnohodnotný městský okruh?

Je to alternativní řešení, které pomůže rychle zprovoznit městský okruh jako celek, to nám umožní zklidnit dopravu v centru města a klesne v něm i emisní zátěž.

Realizace projektu aktuálně závisí jen na tom, zda město či stát uvolní potřebné finanční prostředky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…