Praha: Lítačka je připravena vstoupit do škol

28.11.2017 15:10

Karta Lítačka je za více než rok svého života spojena především s cestováním v rámci Pražské integrované dopravy. Nyní ji vlastní už více než půl miliónu zákazníků a hlavní město Praha věří, že v blízké budoucnosti si kartu pořídí i další Pražané či obyvatelé Středočeského kraje.

Praha: Lítačka je připravena vstoupit do škol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbrusu nová, zelená Lítačka

Od prvních dnů existence zelené karty bylo deklarováno, že postupem času budou přidávány další funkcionality. Ten čas právě nastal. „Loni v březnu, když byla lítačka představena veřejnosti, jsme si dali za cíl, aby Pražané měli možnost používat kartu nejen jako časovou jízdenku v Praze a okolí, ale mohli ji používat i v dalších oblastech každodenního života, kde s kartami či elektronickými službami setkávají. Nyní budou moci kartu využívat ve školách, pilotní projekt odstartuje na jedné ze škol v městské části Praha 13,“ řekla primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová.

Dnes už i děti školou povinné nosí ve svých taškách několik karet nebo čipů. Jednu na cestování městskou dopravou, druhou například na vstup do školy, případně na obědy a podobně. Právě Lítačka může několik funkcí spojit do jedné karty. „Systém Lítačky je v současné době upravován tak, aby bylo možné čip Lítačky využívat ve školách, které už mají nějaký svůj systém. O zařazení do systému musí škola požádat sama a může si na kartu nahrát libovolnou funkci, kterou dnes využívá nebo je pro ni potřebná,“ dodává primátorka Adriana Krnáčová.

V současné době je Lítačka vydávána ve Škodově paláci, nebo prostřednictvím informačních center Dopravního podniku hlavního města Prahy, případně dalších míst, která jsou k dispozici na webu www.litacka.cz. Pro rodiče školních dětí může být tato možnost pořízení zdlouhavá, a tak Operátor ICT nabízí vydání karty přímo v budově školy. „Naší snahou je, aby jednotlivé školy měly výdejní místo přímo v budově, ale v první fázi nechá karty vyrobit Operátor ICT a do škol je bude distribuovat,“ doplnil předseda představenstva a generální ředitel Operátora ICT Michal Fišer.

V případě, že škola bude vydávat karty samostatně, dítě pouze přinese domů žádost, kterou rodič potvrdí a karta bude vydána. „Oproti současným kartám, které jsou ve školách vydávány, nabídne Lítačka vyšší stupeň bezpečnosti, a tím daleko menší možnost zneužití,“ vysvětlil Fišer.

V některých školách jsou karty používány i pro nákup ve školním bufetu a děti mají na kartě nahránu také hotovost. „V tomto případě je karta také vhodným doplňkem při výuce finanční gramotnosti. Je prvním nástrojem, se kterým se děti učí bezhotovostním platbám,“ vysvětluje připadanou hodnotu Petra Kolínská, náměstkyně primátorky. V současné době je podoba Lítačky unifikovaná, ale to by se mohlo v případě nejmenších uživatelů v dohledné době změnit. „Uvažujeme o tom, že by mohly být vydávány limitované série karet s typickými pražskými dětskými motivy, jako motivy pražské zoo, Technického muzea a mnohé jiné,“ řekl na závěr Michal Fišer.

Smart Prague

Podporujeme příjemnější život v prosperujícím městě a realizujeme zavádění moderních technologií. Nově vznikající projekty mají jasný směr a cíl a díky určení klíčových oblastí, kterým se chceme v rámci inovací věnovat, dokážeme jasně definovat hlavní tematické okruhy.

Naše strategie se může zdát odvážná, neboť zahrnuje fundamentální a strukturální změny v hlavním městě, ale jako vůdci technologického pokroku chceme do transformace zahrnout pražské subjekty, firmy i veřejnost.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…