Praha: Město mění podmínky pro partnerství v oblasti kultury a volného času

26.06.2012 21:24

Rada hlavního města schválila změnu při přijímání Partnerství hlavního města Prahy v oblasti kultury a volného času.

Praha: Město mění podmínky pro partnerství v oblasti kultury a volného času
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

Důvodem k tomuto kroku je snaha hl. m. Prahy podporovat projekty především v rámci grantového systému v oblasti kultury a umění, neboť tato podpora je notifikována Evropskou komisí jako veřejná podpora, která je slučitelná s vnitřním trhem. Zároveň chce město přihlížet ke svým rozpočtovým možnostem.

„Navrhovaná opatření zároveň sníží nároky agendy partnerství na rozpočet hl. m. Prahy. Představa je taková, že 90 % projektů bude řešeno formou grantů a tudíž i hodnoceno odborníky z grantové komise a pouze zbylých 10 % projektů bude řešeno formou partnerství. Nyní dojde ke zrušení uzávěrky pro příjem žádostí o partnerství na rok 2013 a další léta. O finanční podporu hlavního města Prahy bude možné nadále žádat pouze v grantovém systému. Stávající projekty podporované při partnerství převedeme do grantové podpory, kdy nejvýznamnější akce po převedení do grantového systému získají možnost případné víceleté grantové podpory. Finanční podpora formou partnerství bude zachována pouze k městem schváleným cenám v oblasti kultury a umění, k celoměstským nebo krajským soutěžím a přehlídkám neprofesionálního umění nebo jako maximálně jednoroční podpora projektů při partnerství, které město samo iniciuje, a bude poskytována důsledně v režimu „de minimis“ tak, jak je to povoleno Evropskou komisí. Úpravou Zásad partnerství bude zajištěno, že hlavní město nebude při partnerství dodatečně financovat již uskutečněné akce a projekty, které neuspěly v grantovém řízení,“ vysvětlil radní pro oblast kultury Václav Novotný (TOP 09).

Dojde k úpravě Zásad pro partnerství hl. m. Prahy při pořádání akcí v oblasti kultury, cestovního ruchu, sportu, volného času a volného času dětí a mládeže včetně transparentního postupu a zásad výběru akcí, pokynů pro organizátory kulturních cen a pořadatele uvedených akcí neprofesionálního umění.

V návrhu na další zajištění financování grantové podpory se vycházelo z vývoje poskytnutých finančních prostředků na partnerství HMP v letech 2009 – 2011, kdy rozdíl mezi průměrem schváleného rozpočtu a průměrem skutečně proplacených prostředků na partnerství MHMP činí 73 milionů Kč. „Aby mohla být zachována alespoň minimální úroveň podpory v oblasti grantů v roce 2013, je nutné kromě částky 30 milionů Kč z partnerství navýšit granty ještě o 70 milionů Kč, které použijeme z kap. 1016 – neúčelová rezerva,“ řekl radní Novotný.

Návrh tohoto usnesení rady města byl projednán na 5. zasedání Výboru pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy ZHMP dne 9. 5. 2012.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…