Praha: Městu pomůže s odpadem i Re-Use centrum

16.08.2017 16:35

Podle rozhodnutí Rady hl. m. Prahy začne hlavní město hledat vhodné prostory pro pilotní projekt otevření hlavního Re-Use centra nebo několika menších center. Tato zařízení slouží pro opětovné využití starších, ale stále funkčních věcí, které by jinak skončily nenávratně v odpadu.

Praha: Městu pomůže s odpadem i Re-Use centrum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Re-Use centra fungují tak, že je občané využívají k odložení věcí, které jsou stále v provozuschopném stavu a mohou ještě posloužit někomu dalšímu, nebo naopak k jejich nákupu za symbolický poplatek. Pražské Re-Use centrum bude také zásobováno ze sběrných dvorů stejnými věcmi (nábytek všeho druhu, knihy, hračky, textil apod.), které sem budou převezeny se souhlasem původního vlastníka.

„Jde o další krok v naplňování známého hesla „Reduce, reuse, recycle“. Tady se snažíme jak o redukci množství odpadu, tak o jeho znovuvyužití,“ sdělila radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

V Re-Use centru bude po celou stanovenou otevírací dobu přítomna obsluha, která bude návoz, distribuci a prodej materiálu a předmětů koordinovat. Výtěžek z prodeje upotřebených předmětů by měl být využit na podporu systému nakládání s odpady v Praze. Vhodným prostorem pro zřízení Re-Use centra může být například prostorná a zastřešená hala, která bude splňovat prostorové parametry pro přechodné uložení dodaného materiálu, a která bude zároveň dobře dostupná pro potenciální zákazníky i pro obsluhu.

Re-Use centra fungují například ve Vídni nebo Budapešti, ze strany měst jsou velmi hodnocena zejména s ohledem na sociální rozměr těchto projektů a jsou také velice kladně vnímána i ze strany široké veřejnosti včetně té odborné. V českých podmínkách mají s podobným projektem zkušenosti například v městě Brně, kdy se model zapojení a využití provozu brněnských sběrných dvorů do projektu Re-Use osvědčuje a jeví jako životaschopný a udržitelný.

„Ve Vídni Re-Use centrum už několik let funguje a mají s ním výborné zkušenosti. Věřím, že v Praze bude stejně úspěšné,“ doplnila radní hl. m. Prahy Plamínková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…