Praha – Metropole všech: webová stránka podpoří integraci a soužití v hlavním městě

12.12.2017 10:00

Hlavní město Praha představuje novou webovou stránku - Praha Metropole všech (www.prahametropolevsech.cz), která je určena především pro cizince žijící v Praze. Webová stránka je k dispozici v češtině, angličtině, ruštině, ukrajinštině a vietnamštině. Je vytvořena jako rozcestník nejdůležitějších informací a kontaktů, které pomohou novým obyvatelům Prahy při řešení každodenních situací a v orientaci ve městě, které se stalo jejich novým domovem.

Praha – Metropole všech: webová stránka podpoří integraci a soužití v hlavním městě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

„Vytvoření webové stránky vychází z dlouholetých zkušeností Magistrátu hlavního města Prahy a jím založeného Integračního centra Praha, o.p.s. (ICP), že informace jsou klíčové pro podporu integrace, a tudíž i soužití všech obyvatel Prahy. Podpora informovanosti je také jednou z  priorit Koncepce hl. m. Prahy pro oblast integrace cizinců, vycházejícího ze zkušeností hlavního města Prahy, úřadů městských částí, ICP, neziskových organizací i samotných zástupců cizinců a jejich organizací,“ uvedl radní hl. m. Prahy Jan Wolf.

Na webové stránce jsou v pěti jazycích informace o Magistrátu hlavního města Praha a o úřadech jednotlivých městských částí včetně popisu činností těchto institucí, jejich kontaktů a aktivit v oblasti integrace a soužití. V části „Potřebuji řešit“ naleznou uživatelé přehledné informace z oblasti víz a pobytů, zaměstnání, podnikání, zdravotnictví a zdravotního pojištění, bydlení, vzdělávání aj. Předané informace pomohou nejen podpořit integraci, ale také snížit administrativní zátěž úřadů vznikající z nesprávného porozumění někdy složitých administrativních procesů. Informace o Praze, kultuře, památkách, trávení volného času pro dospělé i děti napomůže lepšímu začlenění cizinců v novém městě a poznávání ostatních Pražanů. Uživatelé webové stránky z řad cizinců jistě ocení také informace o kurzech českého jazyka a potřebné kontakty na organizace poskytující poradenství cizincům. Webové stránky budou sloužit i k informování majoritní společnosti, neboť zde budou k nalezení informace o praktických aspektech života v hlavním městě, o Pražanech pocházejících z ciziny nebo i zmíněné aktuální informace o nabídce volnočasových a kulturních aktivit. Společně strávený čas, zážitky a přátelství jsou totiž předpokladem pro dobré soužití a zároveň podporují sounáležitost místní komunity.

Současně s webovými stránkami byla spuštěna i mobilní aplikace Praguer vytvořená organizací Integrační centrum Praha, která má cizincům ze zemí mimo EU usnadnit přístup k důležitým informacím a kontaktům. Aplikace, která je první svého druhu v České republice, je k dispozici na webové stránce Praha – Metropole všech, lze ji rovněž stáhnout z „obchodu“ v mobilním telefonu. Aplikace je v souladu s koncepcí Smart Prague, která využívá moderní technologie ke zvýšení kvality života v Praze. Součástí aplikace je kromě dalších praktických informací také mapa relevantních institucí, díky které mohou uživatelé v reálném čase zjistit, jak se k hledanému cíli nejrychleji dostat. Aplikace je dostupná v české, anglické, vietnamské a ruské jazykové verzi.

„Praha byla vždy multikulturním městem, kam lidé odjakživa přijížděli nejen za její bohatou historií a kulturou. Dříve sem hojně mířili studenti z Evropy a dnes již z celého světa, čilý obchodní ruch Praze zajišťoval nejen důležitou směnu zboží, ale i kulturní obohacení. I v současnosti je Praha městem, jež si mnoho lidí ze zahraničí zvolí jako svůj nový domov a webové stránky Praha Metropole všech mají zásadně napomoci jejich efektivní integraci do společnosti. Náš primární cíl v oblasti integrace cizinců spočívá v tom, aby hlavní město Praha bylo příjemným místem k životu pro každého, ať už z řad většinové společnosti nebo z řad cizinců, přirozeně v souladu se zdejší kulturně-společenskou tradicí,“ dodal radní Wolf.

Na vzniku webové stránky Praha – Metropole všech se podílely desítky odborníků z řad Magistrátu hl. m. Prahy, úřadů městských částí, organizací pracujících v oblasti integrace a soužití i samotní cizinci. Vznik webové stránky je součástí ucelených opatření napomáhajících integraci a soužití v hlavním městě Praha a vychází z Koncepce hl. m. Prahy pro oblast integrace cizinců a na ni navazujících Akčních plánů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…