Praha: Opencard vlastní už 500 000 lidí

01.10.2010 19:21

Univerzální čipovou kartu opencard si pořídilo již 500 000 držitelů. Za tímto nárůstem stojí mimo jiné také společná kampaň magistrátu hl. m. Prahy a Dopravního podniku.

Praha: Opencard vlastní už 500 000 lidí

Univerzální čipovou kartu opencard si pořídilo již 500 000 držitelů. Za tímto nárůstem stojí mimo jiné také společná kampaň magistrátu hl. m. Prahy a Dopravního podniku. Jejím cílem je upozornit na snadné pořízení karty přes internet a na rušení papírových kuponů MHD. Od května, kdy kampaň začala, o opencard požádalo přes 130 tisíc lidí.

„Zájem veřejnosti o opencard nás pochopitelně těší. Rozhodně však odmítám kritiku, že bychom lidi k jejímu pořizování nutili. Je pravda, že zavedení elektronického jízdného je radikální změnou v městské dopravě. Ovšem změnou, která lidem přináší oproti starým papírovým kuponům řadu výhod," okomentoval nárůst počtu držitelů mluvčí projektu Martin Opatrný.

Elektronické jízdné nabízí řadu funkcí, které zastaralé papírové kupony neuměly. Elektronické kupony je možné jednoduše pořídit přes internet bez návštěvy prodejních míst, a to dokonce i s předstihem. Lze u nich libovolně stanovit začátek jejich platnosti nebo je dokonce přerušit v době dovolených. Při ztrátě opencard se na novou kartu snadno nahraje duplikát již jednou zakoupeného kuponu apod.

S rozvojem počtu držitelů souvisí také rozšiřování prodejních a kontaktních míst. Ve středu 29. 9. 2010 budou proto otevřeny nové přepážky ve stanici metra A Hradčanská. Na místě bude možné podat žádost o kartu, zakoupit elektronické a prozatím i papírové jízdné nebo přerušit platnost ročního kuponu. Kontaktní místo má bezbariérový přístup a nabídne také možnost platby bankovní kartou. Nové kontaktní místo výrazně odlehčí předprodeji na jinak velmi vytížené stanici metra A Dejvická.

Díky novým typům elektronického jízdného mají o opencard zájem i studenti VŠ (19-26 let). Těch se v letošním roce přechod od papírového jízdného na elektronické netýká. Přesto již  bylo prodáno 11 tisíc 5 měsíčních a 7 tisíc 10 měsíčních elektronických jízdenek pro studenty.

Opencard oceňují také senioři nad 70 let. Díky ní mají zdarma nejen jízdu v MHD, ale také ve vlacích ČD v metropoli. Této možnosti už využilo více než 4 tisíce seniorů.

Vzhledem k tomu, že 13. listopadu skončí prodej papírových kuponů pro dospělé a seniory, je vhodné pořídit si opencard už nyní. Nejjednodušší způsob je on-line žádost na http://www.opencard.cz/

Více:
Praha: Nestůjte fronty, pořiďte si opencard přes internet

Potíže s Opencard, díl tisící. Kartu Pražana nelze nabíjet přes internet

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …