Praha: Otevření zrekonstruované tratě v Zenklově ulici

28.05.2012 21:14

Po téměř dvouměsíční rekonstrukci se vrátí tramvaje na Zenklovu ulici mezi Bulovkou a Stírkou.

Praha: Otevření zrekonstruované tratě v Zenklově ulici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tramvaj - ilustrační foto

Během výluky byla změněna konstrukce trati a zrekonstruovány zastávky. Cestující se mohou těšit na rychlejší a pohodlnější cestování, a stejně tak na příjemnější nastupování. Nová trať byla ve středu slavnostně otevřena za účasti představitelů města a Dopravního podniku hl. m. Prahy. Běžný provoz na trati bude zahájen ve čtvrtek 24. května, tedy o týden dříve proti plánu.

Původní trať v Zenklově ulici v úseku mezi Bulovkou a Stírkou byla v celé délce více než jednoho kilometru tvořena konstrukcí z velkoplošných panelů. Dolní úsek mezi Bulovkou a Vychovatelnou vznikl v roce 1980. V horním úseku proběhla kompletní výměna panelů a kolejnic v letech 1995 a 1996. Trať již byla na konci své životnosti a na řadě míst se vyskytovaly poruchy, které si vyžadovaly omezení rychlosti jízdy až na 10 km/h, což negativně ovlivnilo jízdní dobu.

Na dolním úseku trati se použila konstrukce kolejí na pražcích bez zákrytu. Rekonstrukci s kolejemi bez zákrytu ocení i ti, kteří v blízkosti trati bydlí. Nová konstrukce totiž sníží hlukovou zátěž okolí v úseku mezi Bulovkou a Vychovatelnou. V horním úseku se pak zřídila trať na betonové desce s krytem, zde se otevřený svršek kolejí nemohl vybudovat vzhledem k nedostatečné šířce komunikace.

„Oceňuji, že rekonstrukce kolejové trati zpříjemní život jak cestujícím, tak občanům Prahy 8, kteří bydlí nedaleko kolejové tratě. Budování kolejí bez zákrytu totiž výrazně sníží hlukovou zátěž a navíc šetří peníze městu,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Josef Nosek.

Částečnou obnovou prošly zastávky Bulovka a Vychovatelna. Byla mírně zvýšena nástupní hrana, až na 20 centimetrů nad hlavou kolejnice, což zpříjemní nástup cestujícím. Kompletně byly obnoveny původní povrchy nástupišť a zábradlí. Na zastávku Vychovatelna je nadále možný přístup pouze po schodišti z podchodu, zastávka Bulovka je bezbariérová.

Kompletně byly zrekonstruovány a nově bezbariérově zpřístupněny zastávky Okrouhlická. Došlo k mírnému rozšíření ostrůvků, zřízení zábradlí a čekáren na nástupištích. Označníky zastávek jsou natočené tak, aby nepřekážely lidem při chůzi. Zastávky budou v obou směrech využívat nejen tramvaje, ale i noční autobusy. Souběžně proběhla v režii TSK výstavba světelné signalizace na přechodu k zastávkám. Zprovozněna bude dodatečně.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…