Praha: Pražské planetárium chystá nejlepší vesmír v Evropě

30.07.2014 15:50

Nejlepší hvězdnou oblohu v České republice vytvořenou digitální technologií nabídne svým návštěvníkům Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy. Umožní to zahájená modernizace její stávající projekce na nový tzv. 8K systém.

Praha: Pražské planetárium chystá nejlepší vesmír v Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na chrám sv. Víta v areálu Pražského hradu

 Modernizace digitálního projekčního systému bude probíhat až do 10. září. Po jejím dokončení bude pražské planetárium disponovat vůbec největším rozlišením obrazu v Evropě. Co všechno bude modernizace obnášet, včetně dalších zajímavých informací, odhalí tisková konference, která proběhne na půdě planetária v sále Cosmorama ve čtvrtek 31. července od 9.00 hodin. Přítomen na ni bude i Václav Novotný, náměstek pražského primátora, který k tématu uvedl:

„Praha se řadí k nejatraktivnějším turistickým destinacím nejenom u nás, ale i ve světě. A její návštěvníci vcelku pochopitelně očekávají, že zde najdou to nejlepší. V souvislosti s tím je tedy i modernizace pražského planetária, která prakticky probíhá již od jeho rekonstrukce v roce 1991, přirozeným a logickým krokem. Provoz a pověst planetária hlavního města totiž velmi pozitivně ovlivňuje nejenom turismus v metropoli, ale jeho program přispívá velmi poutavou formou rovněž ke vzdělávání, osvětě a získávání informací z pozoruhodného oboru, jehož vývoj možná určí i budoucnost naší další existence.“

Instalováním systému s 3x vyšším rozlišením a 4x vyšším jasem současně planetárium rozšíří svou sbírku nej…K ní se v současnosti řadí například největší počet planetárií v Evropě v jedné budově nebo promítání na jednu z největších kopulí na světě.

Technologie 8K je nejčastěji popisována jako systém s natolik vysokým rozlišením, že jej lidské oko není již schopno zachytit a v důsledku toho má divák dojem, že sleduje již zcela realistický obraz. Běžnému spotřebnímu využití však dosud kromě vysoké ceny brání také skutečnost, že pro takto extrémní rozlišení dosud neexistuje odpovídající obsahová či vysílací náplň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…