Praha: Tradiční čínská medicína bez legend a mýtů – výstava na Staroměstské radnici

26.09.2016 15:10

Nadační fond na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ připravil se Záštitou hlavního města Prahy výstavu “Tradiční čínská medicína bez legend a mýtů”. Expozice proběhne od 26. 9. do 7. 10. 2016 v Sále Architektů na Staroměstské radnici, Staroměstské nám. 1, Praha 1.

Praha: Tradiční čínská medicína bez legend a mýtů – výstava na Staroměstské radnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Záměrem výstavy je seznámit veřejnost stručně, objektivně a fundovaně s metodami Tradiční čínské medicíny (TCM), které jsou čím dál efektivněji využívány k podpoře a doplnění standardní lékařské a zdravotní péče. Na základě mezivládních dohod mezi ČR a ČLR, a také dalších 15 zemí Střední a Východní Evropy, získávají pacienti i lékaři možnost aplikovat zkušenosti čínské medicíny. Metody TCM, v principu již 5 000 let rozvíjené, a zejména v poslední době zdokonalované díky nejmodernějším vědeckým postupům a technologiím, jsou tak k dispozici i našim lékařům, kteří mohou následně spolupracovat s terapeuty a dalšími praktiky.

Expozice nabízí možnost pochopit průřez historií, propojit souvislosti, upřesnit si leckdy jen laicky a neodborně vnímané a vykládané pojmy, měnící se v mýty a legendy. Podporuje přístup odborné kontroly a regulace ze strany lékařů, odpovědnost k pacientům, ale i nutnost pružnějšího přístupu k úpravám legislativy a podmínek, za kterých je u nás TCM praktikována. Stejně jako v další již téměř stovce zemí probíhá implementace TCM do systémů zdravotnictví ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Její generální ředitelka Dr. Margaret Chan loni na Summitu 16+1, který se konal v Praze a zabýval mezinárodní spoluprací v oblasti TCM, zdůraznila, že dva zdravotnické systémy rozhodně nemusí jít proti sobě. Tradiční a západní medicína se mohou doplňovat a inspirovat.

„Samozřejmě jsme se rozhodli tento projekt podpořit. Hlavní město totiž nemá ani vlastní metropolitní nemocnici, ani vlastní systém zdravotnických zařízení. Proto nám metody TCM, prezentované a nabízené formou informačního centra a podobných neziskových projektů, umožní nabídnout pomoc mnoha skupinám Pražanů - seniorům, dětem, sportovcům a dalším. Jako levnější a dostupnější nabídka je to nepochybně velmi přínosné,” řekl Radek Lacko, radní hl. m. Prahy pro zdravotnictví.

„Tradiční čínské medicína je téma zajímavé i pro nás z hlediska kultury. Během tisícileté historie vznikaly záznamy, učebnice, nástroje, které jsou kvalitními a neocenitelnými artefakty. Hlavní město Praha je centrem kultury a podobnou prezentací a exponáty se samozřejmě pyšní. A pokud se prolínají obě oblasti, vznikají jistě zdravé kulturní hodnoty a věřím, že i zdravotnictví se stává kulturnějším. Díky Memorandu sesterských měst Peking - Praha se naše spolupráce promítne i do dalších oblastí, například v oblasti sportu, turistiky či cestovního ruchu - což ostatně tady na Staroměstské radnici, vidíme už teď. Výstavu jsme podpořili, protože informace a komunikace na toto téma je prospěšná nejen občanům Prahy, sdílet ji mohou i v dalších krajích,” uvedl Jan Wolf, radní hl. m. Prahy, v jehož gesci je kultura.

„Rozhodně nechceme vykládat a hodnotit, co to vlastně Tradiční čínská medicína je. Díky dlouhodobému působení v oblasti komunikace na téma zdravotnictví, medicína a řekněme související jevy dáváme prostor silným hráčům - osobnostem a projektům, které jednoznačně vykazují pomoc a přínos pro pacienty, systém zdravotní péče a doufejme i vědu. Podstatné je, aby se především pochopili a domluvili, rozbroje, kritika z neznalosti nebo závist nejsou dobrými rádci. Ujali jsme se role mediátorů, podporujeme jednání se státními a veřejnými institucemi, snažíme se o mapování potřeb, vytváření databází a zpřístupnění možností, které lidi, řešící často nesmírně vážné zdravotní problémy, hledají”, řekl předseda správní rady Nadačního fondu na podporu TCM a alternativ MUDr. Pavel Běleš.

Vystavujícími a účastníky doprovodných programů jsou přední instituce, které se zabývají praxí a propojováním metod TCM s podporou léčby, výukou na nejvyšší úrovni a zprostředkováním působení i špičkových lékařských expertů z Číny.

Jedním ze záměrů expozice je také přispět k naplnění Memoranda sesterských měst Peking - Praha, které bylo nedávno podepsáno a jehož součástí je i poskytování co možné nejdostupnější formy metod TCM, které slouží občanům, nejen pacientům, i k prevenci a dosažení kondiční harmonie.

Vystavující:

TCM Institut Praha
Tong Ren Tang Peking
1. škola TČM Praha
Komora TČM

Výstava poskytne i orientační informace o ročním fungování a dílčích výsledcích, které má Česko-čínské centrum TCM ve FN Hradec Králové.

Záštitu projektu poskytli:

Hlavní město Praha - radní pro zdravotnictví Radek Lacko a radní pro kulturu Jan Wolf
Ministr zdravotnictví ČR Svatopluk Němeček
Velvyslanectví ČLR

Organizátorem a pořadatelem výstavy je Nadační fond na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ, s podporou magazínů TCM Revue (tcmrevue.cz) a HOSPITALin (hospitalin.cz).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…