Praha chce prodat téměř čtyři tisíce bytů

25.05.2012 17:27

Zastupitelstvo hl. m. Prahy dnes schválilo a tím i zahájilo transformaci bytového fondu.

Praha chce prodat téměř čtyři tisíce bytů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Zároveň svým rozhodnutím přispělo k plnění programového prohlášení Rady hl. m. Prahy. Odsouhlasena tak byla Pravidla postupu při prodeji bytových jednotek, bytových domů, zastavěných a funkčně souvisejících pozemků ve vlastnictví hlavního města Prahy.  Celkem je zařazeno do prodeje 3 855 bytů.

„Dnešním schválením těchto pravidel jsme odstartovali proces transformace bytového fondu ve vlastnictví hlavního města Prahy nesvěřeného městským částem. Ve většině případů půjde o celé domy jako technologicky-funkční celky s pozemky, jde převážně o bytové domy na sídlištích. Harmonogram předpokládá celkem čtyři etapy, z nichž první - zahrnující vybrané nemovitosti v Praze 5 a 8 – se finalizuje a v nejbližší době bude připravena  k zahájení,“ řekl náměstek primátora pro oblast bytovou Ivan Kabický (ODS).

Převážná část bytového fondu navrženého k prodeji pochází z osmdesátých let a z první poloviny let devadesátých minulého století. „Nabídnuty budou k prodeji bytovým družstvům založeným oprávněnými nájemci bytů. Možnost odkoupit byt ale nebudou mít ti nájemci, kteří městu dluží na nájemném. Transformací bytového fondu dojde k uspokojení potřeb stávajících nájemců řádně platících nájemné, kteří tak budou mít možnost vlastního bydlení. Zároveň dojde ke zvýšení efektivity hospodaření s bytovým fondem a jeho obměně tak, aby město mohlo pomáhat v oblasti bydlení těm, kteří to opravdu potřebují,“ dodal Kabický.

K prodeji bytového fondu se Praha rozhodla podruhé. Poprvé to bylo v letech 1995 – 2006, kdy do transformace vyčlenila 236 domů se 4825 byty. „Nakonec se jich prodalo 4467, tedy téměř 93 procent. I na tom můžeme sledovat, že zájem o získání vlastního bydlení byl obrovský,“ poznamenal Kabický s tím, že Praha za prodané byty tehdy utržila téměř miliardu korun. „Vzhledem ke stavu rozpracovanosti současného prodeje předpokládám, že námi zvolené čtyři etapy zvládneme zrealizovat podstatně rychleji, než tomu bylo před lety,“ doplnil náměstek Kabický.

Praha dnes v bytovém fondu nesvěřeném městským částem vlastní 5 761 bytů postavených bez státní dotace a s regulovaným nájemným, 4265 bytů postavených se státní dotací a s nájemným věcně usměrňovaným a 861 bytů postavených bez dotace a v nové výstavbě, kde už bylo nájemné věcně sjednáno. Transformace se nemůže týkat bytů s podílem státní dotace, kde je jakákoli změna vlastnictví vázána dvacetiletou ochrannou lhůtou.

Cíle transformace

-                     prodej bytového fondu, který je užíván na základě historických nájemních smluv s dobou neurčitou (cílem je změna struktury bytového fondu);
-                     zvýšení efektivity nakládání s obecním bytovým fondem;
-                     získané finanční prostředky budou příjmem do rozpočtu hl. m. Prahy;
-                     využití části finančních prostředků k investicím do majetku hl. m. Prahy a vytvoření vhodného bytového fondu hl. m. Prahy pro účely sociální péče nebo bydlení s pevně stanoveným regulovaným nájemným

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.