Praha nabízí pomoc lidem bez domova v nočních spojích MHD

25.12.2013 12:36

Od 1. prosince v Praze působí dva noční mobilní terénní týmy, které nabízejí pomoc lidem bez přístřeší využívajících noční spoje městské hromadné dopravy. Do 17. prosince tyto týmy kontaktovaly a nabídly potřebnou pomoc celkem 425 osobám.

Praha nabízí pomoc lidem bez domova v nočních spojích MHD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled přes Vršovice na Pražský hrad

Na dvou dopravních uzlech v případě zachycení těchto lidí strážníci městské policie společně s revizory kontaktují terénní sociální pracovníky. Ti už lidem bez přístřeší nabídnou pomoc ve formě, noclehu, hygieny, ošacení a zdravotního ošetření. Zjistí volné kapacity v příslušném pracovišti, plně mobilním klientům pak zajistí dopravu MHD, a pokud nejsou zdravotně v pořádku, tým je na místo s noclehem odveze.

„Tato služba znamená pro Prahu jednoznačné plus. Nejen že můžeme, hlavně noční spoje hromadné dopravy, zbavit lidí, kteří ostatní cestující obtěžují například zápachem. Jde ale o další cestu, jak kontaktovat lidi bez přístřeší a nabídnout jim pomoc, což může znamenat i to, že nezmrznou na ulici,“ uvedl pražský primátor Tomáš Hudeček.

Jsem velmi rád, že se tento systém podařilo rozběhnout a myslím, že již prokázal své kvality. Všechny zainteresované složky - Centrum sociálních služeb Praha, Naděje, Armáda spásy, Městská policie Praha a Dopravní podnik hl. m. Prahy plně spolupracují a i přes velký zájem o různé služby ze strany lidí bez přístřeší se daří realizovat zimní opatření bez komplikací,“ dodal radní pro oblast zdravotnictví, sociální a bytové politiky Martin Dlouhý.

Denní terénní mobilní tým kontaktuje lidi bez domova, kteří se zdržují ve venkovních lokalitách a nevyužívají žádnou sociální službu. V případě potřeby jim dávají ošacení, rozdávají čaj a polévku, zdravotní sestra poskytuje základní odborné ošetření. Od 1. do 17. prosince tento tým uskutečnil 1964 kontaktů.

Zimní noclehárny Vackov a Vysočany téměř úplně naplnily svoji kapacitu již během prvních zimních dní. Noclehárna Vysočany s kapacitou 100 lůžek za noc od 1. do 17. prosince poskytla 1488 noclehů lidem bez přístřeší, v noclehárně Vackov s kapacitou 80 lůžek za noc to bylo od 1. do 17. 12. celkem 1245 noclehů. Vzhledem k těmto číslům už například loď Hermes přijímá od mobilních týmů celou noc. Ti, kteří nesplňují požadavky na klasický pobyt v noclehárně, mohou tak strávit noc alespoň v teplém a čistém prostředí v jídelně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…