Praha rozdělí téměř 360 milionů korun na podporu vzdělávání

30.12.2011 7:28

Zastupitelstvo hlavního města Prahy na svém posledním zasedání schválilo celkem 115 projektů v rámci Operačního programu Praha Adaptabilita. Hlavní město tak rozdělí téměř 360 milionům korun, které přispějí k rozvoji znalostní ekonomiky, k usnadnění vstupu na trh práce a k modernizaci počátečního vzdělávání.

Praha rozdělí téměř 360 milionů korun na podporu vzdělávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žižkovský vysílač

První oblast, která představuje část seznamu pro společnost velmi důležitých, ale také zajímavých projektů, se týká podpory rozvoje znalostní ekonomiky. Sem patří projekty umožňující realizaci vzdělávacích programů a kurzů, podporující přístup skupin se specifickými požadavky k dalšímu vzdělávání a inovující systém vzdělávání v rámci firemních a oborových školení.

Druhou skupinu pak představují projekty, které napomáhají ke sladění soukromého a pracovního života formou vytváření firemních školek, vytváření flexibilnějších forem pracovní doby či zajišťováním hlídání dětí. Také sem spadají projekty, jejichž realizací získávají osoby aktivně hledající zaměstnání na atraktivitě pro potenciální zaměstnavatele a mají tak usnadněný vstup na trh práce.

„Firemní školky považuji za výborný nástroj pro sladění soukromého a pracovního života a jsem velmi potěšena zájmem pražských institucí o jejich zřízení. Z aktuálního seznamu schválených projektů bych ráda zmínila např. firemní školky ve Fakultní Thomayerově nemocnici, Fakultní nemocnici Motol a Všeobecné fakultní nemocnici, jejichž zprovozněním bude zajištěna stabilizace kvalitního týmu zaměstnanců ve snaze zabránění jejich fluktuaci“, uvádí radní Eva Vorlíčková, která zodpovídá za problematiku fondů Evropské unie.

Poslední oblastí je oblast modernizace vzdělávání. Součástí této skupiny jsou aktivity směřující k vytváření moderních vzdělávacích programů na středních a vysokých školách, dále projekty usnadňující přechod ze škol do zaměstnání, zajišťující zvyšování kvalifikace pedagogických a akademických pracovníků a projekty zabezpečující individuální přístup k žákům a studentům se specifickými vzdělávacími potřebami.

„Činností, které mohou být podpořeny právě z Operačního programu Praha Adaptabilita je celá řada, a jsem opravdu velmi ráda, že obyvatelé hlavního města hojně využívají možnost k profinancování svých projektových záměrů z prostředků Evropské unie. Oblast sociální považuji za velmi důležitou a již v tuto chvíli mohu konstatovat, že se budeme snažit o vyjednání podmínek pro příští programové období tak, abychom na získání evropských dotací pro oblast sociální opět dosáhli,“ dodává radní Vorlíčková.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…