Praha v Troji testovala přípravu na velkou vodu

03.10.2017 14:00

Primátorka Adriana Krnáčová, náměstkyně primátorky Eva Kislingerová a radní Libor Hadrava kontrolovali v noci ze soboty 30. září na neděli 1. října 2017 činnost všech složek, které se podílejí na řešení povodňových situací v Praze. O víkendu se totiž uskutečnilo cvičení Troja 2017. Jeho důležitou součástí byla i zkouška vůbec nejsložitější části protipovodňové ochrany hl. m. Prahy.

Praha v Troji testovala přípravu na velkou vodu
Foto: pixabay.com
Popisek: Povodeň - ilustrační foto

„Tento důležitý test proběhl v ulici Pod Havránkou, kde se nachází atypické mobilní protipovodňové opatření s výškou přes 6 metrů. Rovněž tak došlo k prověření funkčnosti ochrany na nerezovém těsnícím dosedacím prahu v ulici Povltavská pod mostem Barikádníků po jeho simulované havárii. Neboť v neposlední řadě bylo účelem cvičení prověřit i stav pevných částí protipovodňové ochrany hlavního města Prahy a získat tak dokumentaci pro potřebné odstranění veškerých vad. Lokalitu pražské Troje jsme pak nevybírali náhodou. Povodeň před čtyřmi lety totiž zatopila větší část Trojské kotliny včetně Zoo Praha a části Trojského zámku. V městské části bylo zatopeno 14 obytných domů a poškozena technická infrastruktura,“ uvedl Libor Hadrava, pražský radní pro oblast bezpečnosti a prevenci kriminality, který byl na cvičení osobně přítomen.

Do konce října by mělo mít hlavní město k dispozici model pro povodňovou ochranu celé trojské oblasti. „Jedná se o poměrně komplikovaný terén. V Troji není proti velké vodě dostatečně chráněna oblast pod zoologickou zahradou a okolí Trojského zámku. Na způsobu řešení proto spolupracujeme s vedením zoologické zahrady, jejíž spodní část je ohrožena velkou vodou. Jak konkrétně budou opatření vypadat, budeme ještě řešit, je mi ale jasné, že dvoumetrové statické zábrany to nebudou, to by obyvatelé asi moc nadšení nebyli," doplňuje primátorka Prahy Adriana Krnáčová.

Protipovodňová ochrana v oblasti Troji je tvořena souborem vzájemně se prolínajících opatření. Jedná se o pevné železobetonové zdi, zemní valy, mobilní protipovodňová opatření a opatření na kanalizační a stokové síti. Program cvičení výstavby protipovodňových opatření hl. m. Prahy Troja 2017 probíhal po oba víkendové dny.

„Díky bezchybné koordinaci zajištěné oddělením krizového managementu hlavního města Prahy a příkladnému nasazení bezpečnostních složek se povedlo otestovat schopnost rychlé reakce na výbornou. Přestože se jedná o jeden z nejsložitějších terénů, protipovodňová ochrana byla hotová s dvouhodinovým předstihem. Myslím, že se Pražané na schopnosti a odhodlání příslušníků zapojených složek mohou plně spolehnout,“ uvedla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová, která se cvičení rovněž účastnila.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…