Pražští zastupitelé budou rozhodovat o školských investicích v městských částech ve výši bezmála 80 milionů korun

14.09.2017 9:16

Pražští zastupitelé budou na svém dnešním jednání rozhodovat o poskytnutí investičních dotací městským částem na realizaci a spolufinancování projektů v oblasti školství, o které žádají jednotlivé samosprávy.

Pražští zastupitelé budou rozhodovat o školských investicích v městských částech ve výši bezmála 80 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Celková hodnota navrhovaných investic dosahuje bezmála osmdesáti milionů korun. Projekty se týkají zejména rekonstrukcí školských budov, zahrad a sportovišť, ale i projektů zaměřených na rozšiřování kapacit předškolního i základního vzdělávání. Uvedla to radní hlavního města Prahy pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková.

„V pražském rozpočtu se v závěru roku objevily rezervy umožňující poskytnutí investičních dotací městským částem, které pomohou na mnoha místech metropole řešit problémy v oblasti školství. Za tuto příležitost pro vzdělávací systém v hlavním městě patří velký dík náměstkyni primátorky Kislingerové, která vyšla těmto potřebám vstříc,“ uvedla radní hlavního města pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková.

Projekty, o jejichž podpoře budou pražští zastupitelé zítra jednat, se týkají i zvyšování kapacit v oblasti předškolního a základního vzdělávání. „V městské části Praha – Koloděje se navrhuje investice ve výši 6 milionů korun určená k dokončení rekonstrukce půdní vestavby zdejší základní školy, která umožní otevření nové učebny, v Dolních Počernicích pak investice ve výši 4 miliony korun na spolufinancování projektu zaměřeného na vytvoření nových tříd v mateřské škole Duha. Současně budou zastupitelé rozhodovat i o poskytnutí investice na pořízení vybavení nově otevírané učebny základní školy v Dolních Měcholupech ve výši půl milionu korun a rovněž o finanční podpoře navýšení kapacity kuchyně v základní škole v Dubči za 600 tisíc korun,“ uvedla radní Ropková.

Právě navyšování kapacit v oblasti předškolní péče a základního vzdělávání je jednou z priorit současného vedení města. „Od nástupu do funkce pražské radní pro školství usiluji o rozšiřování kapacit v oblasti předškolního a základního vzdělávání. Za tu dobu se pro tyto projekty podařilo nalézt finance nejen v rozpočtu hlavního města, kde došlo ke zdvojnásobení prostředků určených na investice do školství, ale rovněž v rozpočtu ministerstva školství a rovněž v evropských fondech. Od roku 2014 tak vzniklo v hlavním městě bezmála 1,5 tisíce nových míst v mateřských školách a přes čtyři tisíce míst v základních školách,“ uvedla dále radní Ropková.

Další navrhované investiční dotace zahrnují projekty určené na rekonstrukce školských budov, zahrad i sportovišť. „Mezi nejvýznamnější investice tohoto druhu patří návrh na spolufinancování výměny oken a vybudování vchodu k jídelnímu bloku v základní škole v Resslově ulici v Praze 2 za 19 milionů korun, návrh na výstavbu multifunkčního sportoviště v Základní škole Na Smetance ve stejné městské části za 16 milionů korun, rekonstrukce havarijního stavu varny v Základní škole generálporučíka Františka Peřiny v Praze 17 za více než 19 milionů korun a například i rekonstrukce zahrady u mateřské školy v Dubči v hodnotě pěti milionů korun,“ dodává radní Ropková.

Celkový objem navrhovaných investic do pražského školství činí 78,6 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…