Přerov: Cyklostezka na Velké Dlážce bude hotová do Vánoc

12.10.2017 20:38

Nová cyklostezka v délce půl kilometru propojí cyklistům střed města s ulicemi Velká Dlážka a Lipnická. Pracovní stroje se už rozjely po stávajícím chodníku, který bude rozebrán a nahrazen novou zámkovou dlažbou. Ta od sebe oddělí tři části. Červenou dlažbou tam bude vyvedena obousměrná stezka pro cyklisty - a v šedivé bude chodník. Stavební úpravy přijdou město na 6 milionů 200 tisíc korun, Přerov má ale šanci získat dotaci z ITI až do výše 90 procent uznatelných nákladů.

Přerov: Cyklostezka na Velké Dlážce bude hotová do Vánoc
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Stavba cyklostezky začala za kruhovým objezdem u hotelového domu Strojař. Práce budou postupovat ve čtyřech etapách a zastaví se až za autobusovou zastávkou, kousek od pobočky městské knihovny na Velké Dlážce. Dělníci by měli mít hotovo do 25. prosince. „Víme, že je třeba cyklostezku propojit ještě dál do Předmostí. Tam ale budou navazující práce pokračovat až v souvislosti s výstavbou okružní křižovatky, tedy nejdříve za dva roky. Cyklisté úsek od zastávky autobusu až do Předmostí budou moci i nadále využívat – a to ve stejném režimu, jako dosud,“ řekl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. V současné době je tam jednosměrná cyklostezka, která vznikla pouze nástřikem s vymezením trasy pro kola – ale v budoucnu bude i tam obousměrná cyklostezka v zámkové dlažbě, kterou bude lemovat chodník.

Nová cyklostezka bude mít šířku dva a půl metru, chodník má být široký tři metry. „Chodník od okružní křižovatky u Strojaře až po stávající parkoviště před mototechnou bude od cyklostezky oddělen dělicím pásem zeleně v šířce zhruba jednoho metru. V další části pak má být chodník od cyklostezky oddělen hmatným pásem, který je široký asi 40 centimetrů,“ připomněl Zdeněk Dostál z přerovského magistrátu.

Kromě výstavby cyklostezky a opravy stávajících chodníků dostane tato lokalita také nové sadové úpravy - bude tu položen travnatý koberec a vysazeny keře. „Prostorové úpravy si vyžádají také zrušení jednoho sloupu veřejného osvětlení, který bude nahrazen novým stožárem, jenž bude umístěn do nové a vhodnější pozice,“ řekl náměstek Košutek.

V průběhu stavby budou muset být lidé tolerantní a provizorně využívat chodník, který jim v souladu s harmonogramem práce vymezí stavební firma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…