Přerov: Dekorativní malba v bývalé zámecké kapli se dočkala opravy

24.05.2017 7:34

Předmětem zakázky bylo provedení restaurování stropní dekorativní nástěnné malby v bývalé kapli (místnost 2.15, II. NP) objektu zámku č.p.1 na Horním náměstí v Přerově.

Přerov: Dekorativní malba v bývalé zámecké kapli se dočkala opravy
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Práce zahrnovaly pořízení fotodokumentace v průběhu restaurátorského zákroku, průzkum UV luminiscence a sondážní průzkum ve vrstvě přemalby, zákalů a nečistot, postupné snímání nečistot, zákalů a přemaleb překrývajících originál dle výsledku průzkumu, redukce nevhodných tmelů, upevnění defektů uvolněné omítky od podložního zdiva (injektáže), fixaci původní dochované malby (volba restaurátorského konzervačního materiálu na základě testů), reverzibilní vytmelení defektů a viditelných rušivých trhlin emulzním měkkým tmelem s napodobením struktury okolního originálu, retuš (v plochách mírná napodobivá, v exponovaných detailech dekorativních prvků rekonstrukčně odlišitelná), závěrečnou fixaci a ochrannou otěruvzdornou vrstvu. Výmalba byla provedena technikou secco.

Malba je rozvržena geometricky do čtyř výsečí lunet a doplněna malířskou květinovou výzdobou a medailony s bustami. Restaurátorské práce byly zahájeny v březnu 2016 a dokončeny v listopadu 2016.

Celkové náklady restaurování stropní dekorativní malby činily 434 tis. Kč. Na tuto investiční akci získalo statutární město Přerov státní dotaci z Ministerstva kultury ve výši 315 000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…