Přerov: Dešťová zahrada se otevřela veřejnosti, zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti

21.05.2024 10:23 | Tisková zpráva

Dešťová zahrada – ráj pro lidi, zvířata i rostliny. Vodní prvky, které potěší zejména děti. Budky pro netopýry a ptáky. A také nové stromy, které nahradily staré a nebezpečné dřeviny, rostoucí podél mlýnského náhonu Strhanec. To všechno Přerované najdou v ulicích Sokolská a na Hrázi, kde v uplynulých dnech realizační firma dokončila projekt, podpořený z Norských fondů.

Přerov: Dešťová zahrada se otevřela veřejnosti, zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„V blízkosti panelového sídliště vznikla nová zelená oáza, která zejména během letních měsíců zajistí maximální ochlazovací efekt a zadrží vláhu na daných místech,“ sdělil primátor města Petr Vrána. Ze svodu na budově pobočky Městské knihovny v Přerově na Velké Dlážce jsou do terénní prohlubně odvedeny srážky, na místě byly vysazeny rostliny, které vodu zachycenou ze střechy zužitkují.

Anketa

Jsou za pokus o atentát na Roberta Fica zodpovědní činitelé liberální opozice, médií a neziskových organizací?

96%
2%
hlasovalo: 27016 lidí

„Zejména pro děti jsou určeny nové vodní prvky, do kterých se ručním pumpováním vhání voda. Vybudovali jsme soustavu dřevěných korýtek, v nichž voda může proudit s různou intenzitou a roztáčet vodní mlýnky. Mlžítko na okraji kačírkové plochy může sloužit obyvatelům města k osvěžení v horkých letních dnech,“ doplnil primátor.

Pozitivních změn doznala i nedaleká lokalita v ulici Na Hrázi, kde byly letité stromy v havarijním stavu. „Na základě odborných posudků padlo rozhodnutí, že život většiny vzrostlých dřevin prodlouží udržovací řezy, menší část, konkrétně 75 stromů, pracovníci specializované firmy pokáceli a nahradili druhy, které snášejí vlhčí půdu. Jde o střemchy, duby, lípy, nebo javory,“ upřesnil náměstek primátora Miloslav Dohnal.

Na místě bylo podle jeho slov s ohledem na velký výskyt netopýrů a strakapoudů také osazeno na čtyři desítky nových budek pro tyto živočichy.

„Projekt Zlepšení mikroklimatických funkcí v lokalitách Na Hrázi a Sokolská získal podporu z Norských fondů – dotace představuje 90 procent celkových nákladů, které činí téměř 7 milionů korun,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Vladimír Lichnovský. Celková dotace činila 6 milionů 432 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Tylův náhrobek na Mikulášském hřbitově bude restaurován, v plánu je také učinit Plzeňský Slavín průchozím

10:23 Plzeň: Tylův náhrobek na Mikulášském hřbitově bude restaurován, v plánu je také učinit Plzeňský Slavín průchozím

Replika náhrobku v místě posledního odpočinku dramatika Josefa Kajetána Tyla v Plzni na Mikulášském …