Přerov: Děti budou malovat kapku krve. Výtvarná soutěž má ve školách rozproudit debatu o dárcovství

25.02.2017 19:59

Kapka krve se stane hlavním motivem výtvarné soutěže pro děti, kterou vyhlásilo město Přerov ve spolupráci s transfúzní stanicí místní nemocnice. Děti z osmi přerovských základních škol budou v hodinách výtvarné výchovy vytvářet obrázky se zaměřením na dárcovství krve - a v rámci výuky se dozví i základní informace, proč se krev daruje, komu slouží, nebo kdo má možnost věnovat svou nejcennější tekutinu.

Přerov: Děti budou malovat kapku krve. Výtvarná soutěž má ve školách rozproudit debatu o dárcovství
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Cílem je zvýšit povědomí dětí o tom, že darovaná krev může zachránit lidský život. Optimisticky očekáváme, že když budou děti o tomto tématu doma mluvit, tak se někdo z dospělých členů domácnosti nechá sám motivovat k darování krve,“ řekl primář přerovské transfúzní stanice Štefan Repovský.

I když jde o téma vážné, očekávají se obrázky veselé, vtipné – i ty, které povedou k zamyšlení. „Dali jsme dětem také několik tipů. Vytvářet mohou komiks inspirovaný seriálem „Byl jednou jeden život“, nebo je možný návrh na grafiku počítačové hry, kde bílé krvinky bojují proti bacilům. Líbila by se nám i figurální kresba, malba či plastika vystihující moment, kdy člověk potřebuje přijmout darovanou krev,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO), který má na starosti školství. Jak dále uvedl, zajímavý může být i návrh na plakát či leták, který upozorňuje na potřebu dárcovství krve a vítané budou i abstraktní kompozice inspirované mikroskopickým obrazem krve. „Nebráníme se ani pracím zpracovaným pomocí počítačové techniky v grafickém programu, neméně zajímavá může být i fotografická koláž v grafickém editoru. Další možnosti realizace závisí přímo na dětské fantazii a pedagogickém vedení,“ doplnil náměstek Navrátil.

Děti se musí s tématem popasovat do 10. dubna, pak zasedne odborná porota, složená ze zástupců nemocnice, města a učitelů výtvarné výchovy jednotlivých škol, která vybere nejzdařilejší práce z pěti kategorií. První tři kategorie jsou věkové – 6 až 8 let, 9 až 12 let a 13 až 15 let. „Další kategorií je společná práce více dětí z prvního a druhého stupně – a poslední samostatnou kategorií jsou práce zpracované pomocí počítačové techniky. Vítězové dostanou věcné dárky jak od nemocnice, tak i od magistrátu. A jejich obrázky se stanou součástí výstavky, která bude k vidění v transfúzní stanici,“ doplnila vedoucí odboru školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová.

Přerovská transfúzní stanice má v současné době zaevidováno 2180 dárců, pravidelně chodí darovat krev 1710 z nich. Nové dárce nemocnice stále potřebuje, a i tato výtvarná soutěž má dopomoci k propagaci „Ani moderní medicína nedokáže zatím nahradit lidskou krev. A pocit, že moje krvinky - nebo plazma - pomohly zachránit život při autonehodě, nebo rodičce na porodním sále, je jistě neopakovatelný,“ konstatoval primář Štefan Repovský. Zmínil i to, že pro stanici jsou nejžádanější dárci krevní skupiny O Rh negativní - jsou to takzvaní univerzální dárci a univerzální krev, kterou lze podat pacientovi s jakoukoliv jinou skupinou. „V české populaci je nejčastější krevní skupina A, kterou má až 40 až 45 % populace, dále skupina 0, která koluje v těle 30 až 35 % lidí, B má 15 až 20 % lidí a AB 5 až 7 %. Zhruba 85 % české populace je Rh pozitivní a 15 % Rh negativní,“ řekl na závěr Štefan Repovský, který by si přál, aby debata, která se ve škole na téma dárcovství rozpoutá, přinesla dětem i tyto konkrétní informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.