Přerov: Ještě mu není ani jednačtyřicet, ale v kartě odběrů krve má už číslo 180

23.08.2017 17:13

V levém předloktí má díru od injekční stříkačky. A není divu. I když Miroslav Komínek oslaví koncem srpna teprve své jednačtyřicáté narozeniny, má už za sebou 180 bezpříspěvkových odběrů krve.

Přerov: Ještě mu není ani jednačtyřicet, ale v kartě odběrů krve má už číslo 180
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Úspěšný dárce je zástupcem velitele Městské policie Přerov, proto napsal předseda oblastního spolku Českého červeného kříže o jeho rekordu přímo primátorovi města. „Oceňuji jeho ochotu darovat krev, která poslouží dalším lidem. Je to, mimo jiné, jeho projev humanity – proto jsem se rozhodl strážníka ocenit i darem,“ konstatoval primátor Vladimír Puchalský.

Miroslav Komínek už v poměrně mladém věku překonal všechny ceny, které mohl za dárcovství získat. Doma má bronzovou, stříbrnou i zlatou plaketu Jana Jánského, radost mu dělají i všechny tři kříže. Přitom ten zlatý, který je za 160 odběrů a je metou mnoha dárců, hravě překonal. A už teď pomalu aspiruje na plaketu „Dar krve – dar života“, která je odměnou za 250 odběrů krve a kvůli výjimečnosti se předává jednou za dva roky. Pokud nenastanou žádné problémy, mohl by tu nejcennější plaketu získat zhruba do tří let. Patří totiž k dárcům, kteří si potrpí na pravidelnost.

Plnou krev může člověk darovat zhruba čtyřikrát do roka

„Krev jsem začal darovat, když mi bylo devatenáct let. Původně jsem chodil asi pětkrát do roka, ale vzhledem k tomu, že mám univerzální „nulku“, tak byly žádány i moje krevní destičky a plazma. Proto si teď nechávám odebírat krev dvakrát do měsíce,“ řekl Miroslav Komínek. Poprvé šel v roce 1996 na transfúzní stanici s kamarádem, který už měl zkušenost s dárcovstvím. Sám říká, že ze začátku ho vedla spíše zvědavost, ale samozřejmě i vědomí, že jeho krev může zachránit život. Plně si ale nutnost darovat krev uvědomil ve chvíli, kdy začal pracovat u městské policie a na vlastní oči viděl, kolik situací může vést k nutnosti přijmout cizí krev. Není však jediným strážníkem, který dochází na transfúzní stanici a má za sebou rekordní počet odběrů. „Ze čtyřiapadesáti našich strážníků jich daruje pravidelně krev patnáct. Jeden z nich už má na svém kontě 110 odběrů,“ prozradil ředitel Městské policie Přerov Omar Teriaki.

Podle ředitelky Českého červeného kříže Přerov Evy Mezírkové Barešové je 180 odběrů v necelých jednačtyřiceti letech úspěch hodný pochvaly, byť se počty oceňovaných v poslední době navyšují. „Plnou krev může člověk darovat zhruba čtyřikrát do roka, kdežto plazmu asi co tři týdny. Dárců, kteří dovršili 160 odběrů, evidujeme ročně v průměru deset, počet se zvyšuje – a to právě vlivem odběru plazmy. Samozřejmě, že je takovýto počet odběrů velmi záslužný,“ konstatovala Eva Mezírková Barešová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…