Přerov: Na Žerotínově náměstí bude první automat, ve kterém řidiči zaplatí i platební kartou

27.07.2017 16:47

Přijedete autem na parkoviště, chcete si koupit lístek u automatu – jenže zjistíte, že nemáte drobné. Utíkáte do blízkého obchodu si rozměnit a cestou si pokládáte otázku, proč v Přerově nemůžete při platbě jednoduše použít platební kartu… Aby bylo méně řidičů, kteří naštvaně obíhají s bankovkou prodejny, rozhodli se zástupci Technických služeb města Přerova investovat 160 tisíc korun do nového parkovacího automatu, který umožní platbu kartou.

Přerov: Na Žerotínově náměstí bude první automat, ve kterém řidiči zaplatí i platební kartou
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Ve druhé polovině srpna ho budeme instalovat na Žerotínovo náměstí – a pokud se po půlročním provozu tento systém osvědčí, budeme uvažovat o pořízení dalších automatů. Stávající přístroj bude jako druhý umístěn v horní části Žerotínova náměstí a bude sloužit k zajištění lepší obslužnosti placení parkovného,“ řekl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec. Připomněl ještě, že nový automat umožní řidičům platbu platebními kartami Visa a Master Card.

V Přerově je celkem osm parkovišť, na nichž stojí automaty. „Konkrétně jsou na náměstí Přerovského povstání, na Masarykově náměstí jsou automaty dva – stejně jako v Kratochvílově ulici, dále pak jsou přístroje v Husově ulici, na Žerotínově a na Horním náměstí,“ uvedla Šárka Slezáková z technických služeb. Parkování je v těchto místech zpoplatněno ve všední dny od 8 do 18 hodin, v sobotu od 8 do 12, v neděli a v době svátků tu mohou stát auta zdarma. Za každou půlhodinu parkování zaplatí řidiči deset korun, celodenní lístek přijde na stovku. Na šoféry, kteří se snaží placení vyhnout, si obvykle posvítí strážníci. „V roce 2016 jsme řešili 576 těchto přestupků, u 338 přestupků byla řidičům uložena pokuta v celkové částce 97 tisíc korun. V prvním pololetí roku 2017 jsme zaznamenali oproti loňsku nárůst -  šlo o 655 přestupků, u 415 z nich byly vybrány pokuty ve výši rovněž 97 tisíc korun,“ vyčíslil ředitel Městské policie Přerov Omar Teriaki.

* Pozor na místa s hodinami – i ty kontrolují strážníci *

Kromě těchto placených míst je v Přerově sedm dalších parkovišť, kde řidiči mohou odstavit auto na dvě hodiny zdarma, ale s parkovacím kotoučem za předním oknem. „Dvě jsou v ulici Čechova, dále pak v ulicích Dvořákova, Smetanova, Wurmova, Palackého a Šířava,“ řekl primátorův náměstek Petr Měřínský. Systém, který byl v Přerově zaveden v létě před třemi roky, řidiči ale často podceňují, nedodržují vyměřený čas, někteří netuší, že musí mít na palubní desce papírové parkovací hodiny, další svou povinnost ignorují.  „Strážníci městské policie použití parkovacích kotoučů kontrolují - od 24. července roku 2014 do dnešního dne řešili 1406 přestupků - a za ně uložili pokuty v celkové výši 281 tisíc korun,“ doplnila Marie Polúchová z Městské policie Přerov.

* Parkování na střeše je třeba znovu po roce zaplatit *

Mimo to jsou v Přerově desítky větších parkovišť, kde mohou řidiči odstavit své auto bez placení. Loňskou novinkou, která začala platit o prázdninách roku 2016, je parkování na střeše Galerie Přerov v Čechově ulici. Nakupující tu mohou bez placení stát tři hodiny, rezidenti měli možnost zakoupit si karty, které je opravňují mít tu kdykoliv odstavené auto. Smlouvy na nájem parkovacích karet byly uzavírány na jeden rok – a právě v těchto dnech končí mnohým nájemcům smluvní doba. „Řidiči, kteří chtějí užívat kartu i v dalším období, se musí dostavit do Městského informačního centra se sídlem v Městském domě a požádat o uzavření nové smlouvy. Jsou povinni opět doložit veškeré doklady, které jsou pro uzavření nájemní smlouvy vyžadovány – tedy občanský průkaz a malý technický průkaz,“ uvedla Marcela Poláková z přerovského magistrátu. Připomněla, že v tomto případě zůstává nájemci původní parkovací karta - a uhradí jen roční nájemné ve výši 200 korun. Ovšem v případě, že se nájemce nedostaví do pěti dnů od skončení doby nájmu a nevrátí parkovací kartu, pozbývá právo na vrácení kauce ve výši 100 korun a parkovací karta se stane nefunkční.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…