Přerov: Nejhezčí letošní předzahrádka je u paneláku v Předmostí a u rodinného domu v Dluhonicích

24.10.2017 10:47

Stalo se už v Přerově tradicí, že je na jaře radou města vyhlášena soutěž, která hledá nejkrásnější předzahrádku bytového a rodinného domu, v průběhu léta pak všechny osázené zahrádky před domy obejde odborná porota – a na začátku podzimu se kruh uzavře tím, že radní vyhlásí výsledky klání.

Přerov: Nejhezčí letošní předzahrádka je u paneláku v Předmostí a u rodinného domu v Dluhonicích
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Tentokrát porotu nejvíce zaujala předzahrádka u bytového domu v ulici Milady Horákové 21 v Přerově – Předmostí, na druhém místě je zahrádka před domem na adrese Velká Dlážka 20 a třetí místo patří předzahrádce před domem Pod Hvězdárnou 3,“ řekl radní Jan Horký. Připomněl, že do soutěže, která si klade za cíl podpořit zájem veřejnosti o zkrášlování veřejného prostoru, bylo letos přihlášeno 25 předzahrádek z Přerova a místních částí – z toho patnáct u bytových domů a deset u rodinných domů.

V kategorii rodinný dům patří první místo majitelům domu K Rokytnici 16, který stojí v místní části Dluhonice. Druhé místo získala popovická předzahrádka s adresou Hanácká 61. A třetí výhra míří do Kozlovic, konkrétně na adresu Květná 8. Z rukou zástupců města získají tvůrci předzahrádek finanční odměny – 3 tisíce korun za bronzové místo, 5 tisíc za stříbrnou příčku a 8 tisíc za zlato. „Těší nás zájem občanů o své okolí i to, že mu věnují svou péči. Chceme je takto ocenit a doufáme, že finanční prostředky je povzbudí do další zahradní tvorby,“ poděkoval radní Horký.

Odborná porota byla složena ze dvou zahradních architektů, členky komise pro cestovní ruch a kulturu - a loňských vítězů soutěže. Všichni ocenění při slavnostním vyhlášení dostanou hodnocení poroty a také doporučení zahradního architekta.

Vítězná předzahrádka v ulici Milady Horákové v Předmostí:
Soutěžní porota konstatovala: Tady není místo pro nějakou složitou tvořivost, proto se lidé rozhodli udělat jen lem z letniček, trvalek a travin. Tento racionální přístup je snad jediný možný, protože všechny křivky na tak malé ploše budou vyznívat kýčovitě, navíc by byla velmi složitá údržba. Je to krásné, když jednoduchý květinový záhon rozsvítí barvou plochu před domem.

Předmostí, obrázek se otevře v novém okně

Vítězná předzahrádka v ulici K Rokytnici 69 v Dluhonicích:
Soutěžní porota píše: Tato úprava jako kdyby vypadla ze stránky nějakého zahrádkářského hobby časopisu. Vymazlená pravá strana od vstupu, všechny rostliny opečovávané ve skladbě víceméně geometrických tvarů. Zelené tvary se doplňují se šedavým odstínem - a na oknech barevné truhlíky. Levá strana je jiná, ale ne horší. Vedle přísnosti jehličin je to najednou rozevlátý barevný záhon letniček, kterého dosáhnete daleko jednodušeji než kompozice na pravé straně.

Dluhonice, obrázek se otevře v novém okně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…