Přerov: Nová ulice by mohla vést do vnitrobloku domů. Spojila by Žerotínovo náměstí s Kainarovou ulicí

15.10.2016 16:59

Novou průchozí ulici v atraktivní části města plánují přerovští radní. Má vzniknout propojením Žerotínova náměstí a Kainarovy ulice – otevřít by se tak měl veřejnosti prostor ve vnitrobloku mezi domy, kam se dříve chodci běžně nedostali. Radní pověřili odbor koncepce a strategického rozvoje zadáním zpracování studie na umístění nových inženýrských sítí pro tento záměr.

Přerov: Nová ulice by mohla vést do vnitrobloku domů. Spojila by Žerotínovo náměstí s Kainarovou ulicí
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Z uzavřeného průchodu činžovního domu na Žerotínově náměstí 4 by se stal oficiální průchod, který by vyústil až u Base Campu v Kainarově ulici. Vznikla by taková nová, hezká a praktická ulička,“ řekl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO). O zprovoznění nové ulice se uvažovalo už dříve. „V roce 2008 byla zpracována studie urbanistického řešení prostoru. Jedna z variant počítala s průchodem kolem prodejny Baťa, dále pak přes zahradu pravoslavného chrámu - tedy bývalé synagogy. To ale nebylo ze strany pravoslavné církve kvitováno, proto se od záměru ustoupilo,“ vzpomněl Pavel Gala z přerovského magistrátu.

Na stůl současných radních se proto dostala varianta, která počítá s propojením přes dům číslo 4 na Žerotínově náměstí a následně přes nezastavěné pozemky.  Shoda prozatím panuje i s vlastníky přilehlých objektů, o čemž svědčí memorandum, které bylo podepsáno v roce 2009 a stanovovalo společný postup, vedoucí k propojení Žerotínova náměstí a Kainarovy ulice. „Bylo podepsáno na roky 2009 až 2016. Sami vlastníci nemovitostí, kteří prohlášení podepsali, s námi chtěli obnovit jednání – proto jsme se vrátili k této myšlence. Více nám ale řekne až studie inženýrských sítí, kterou zpracují odborníci,“ konstatoval přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP).

Už dnes je jisté, že v případě realizace by bylo nutné upravit průchod činžovním domem na Žerotínově náměstí, odstranit současná vrata a dveře, vyměnit dlažbu, zateplit stěnu i strop, upravit osvětlení. Stávající soukromé objekty by pak bylo nutno přestavět tak, aby byl dotvořen charakter nové ulice. V konečné fázi by měla dostat ulice i drobné prvky architektury jako je městský mobiliář či osvětlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…