Přerov: Nové autobusy budou mít informační panel, přijímač pro nevidomé i bankovní terminál

24.11.2017 8:35

Modro-žluté autobusy, které v současné době jezdí po Přerově, budou za pár týdnů už jen vzpomínkou. Nahradí je nové nízkopodlažní autobusy jasně modré barvy, které vyjedou na přerovské silnice už první lednový den.

Přerov: Nové autobusy budou mít informační panel, přijímač pro nevidomé i bankovní terminál
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Jejich majitelem je společnost Arriva Morava, která letos vyhrála výběrové řízení na dopravce. V Přerově není tato firma žádným nováčkem – v roce 2016 převzala závazky za jinou dopravní společnost, která měla jezdit po městě po dobu deseti let, jenže se dostala do finančních potíží, skončila a musela být nahrazena. Arriva tedy o půlnoci 31. prosince roku 2017 skončí svou zakázku – a na další naváže prvním ranním spojem roku 2018.

„Dopravce bude po dobu deseti let zajišťovat provoz na linkách autobusové dopravy dvaadvaceti autobusy. K tomuto účelu pořídí jedenáct nových nízkopodlažních autobusů IVECO Crossway LE 12 City, které plní přísné emisní limity a jsou tak pro životní prostředí přínosem,“ uvedl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Připomněl, že k těmto novým klimatizovaným autobusům firma zařadí už známé autobusy na zemní plyn, které dnes v Přerově jezdí a cestující je dobře znají. „Jedná se o čtyři vozidla typu Irisbus Citelis 12 CNG a 7 vozidel SOR NBG 12. Starší autobusy tudíž neskončí ve „výslužbě“, ale projdou „omlazovací kúrou“, po níž vyjedou na silnice atraktivnější. Nové autobusy cestující rozpoznají hlavně díky barevnému schématu firmy Arriva, které je v jasných modrých barvách,“ doplnila Jitka Kočicová z přerovského magistrátu. Autobusy budou rovněž vybaveny větším počtem bezbariérových míst, doplněny rozměrným vnitřním LCD panelem, na němž mohou cestující sledovat průběh trasy, následující zastávky a čas příjezdu na zastávku. „Na obrazovkách bude možné zobrazit i informace jiného než dopravního charakteru. Ve výbavě těchto vozidel nechybí ani přijímač pro nevidomé, který usnadní cestování zrakově postiženým,“ podotkla Jitka Kočicová. Všechna vozidla - jak nová, tak i původní – budou navíc vybavena bankovními terminály, které umožňují platbu jízdného u řidiče bezkontaktními bankovními kartami.

Rozsah linek městské dopravy bude rozšířen o linku číslo 107, jedoucí po trase Přerov autobusová stanice – Předmostí – Čekyně – Žeravice - a dále pak o víkendovou linku číslo 114 v trase Přerov ČSAD – STS – třída generála Janouška – Palackého – Svépomoc III – Kopaniny. „Zbývající linky zůstávají ve stejném rozsahu jako doposud. Aktuální jízdní řády budou včas k dispozici na internetu a bude možné je zakoupit rovněž u dopravce v podobě brožurek,“ doplnila Margita Považanová z přerovského magistrátu.  Připomněla i to, že od 1. ledna roku 2018 bude změněn tarif  jízdného pro občany starší sedmdesáti let, kteří si doposud mohli zakoupit roční kupón v hodnotě 300 korun, takzvaný Senior pas, a pokud měli trvalé bydliště v Přerově, tak mohli od města žádat dotaci ve výši 150 korun. „Nově si teď mohou po 1. lednu roku 2018 všichni občané nad sedmdesát let zakoupit tuto roční jízdenku za 100 korun přímo v předprodejní kanceláři na autobusovém nádraží. Je to pro nás i pro seniory jednodušší řešení,“ řekla závěrem Margita Považanová. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…