Přerov: Radní chtějí koupit zpět někdejší romské ghetto ve Škodově ulici

26.08.2016 14:32

Škodova ulice, proslulá coby známé přerovské romské ghetto, se zřejmě vrátí zpět do majetku města. A to po devíti letech pří, dohadů i soudních sporů.

Přerov: Radní chtějí koupit zpět někdejší romské ghetto ve Škodově ulici
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Pokud záměr radních podpoří i ostatní zastupitelé, dá město za čtvrť s polorozbořenými domy 3 miliony 270 tisíc korun – byť původně byla lokalita s obytnými domy prodána investorovi za milion a půl. Podle primátora města Vladimíra Puchalského (SpP) ale nejsou v této věci nejvýznamnější peníze, nýbrž fakt, že město může konečně se zbořeništěm i pozemky pod ním nakládat. Neutěšená situace ghetta strašila Přerovany několik let.

„Téměř na den přesně před desíti lety – 28. srpna roku 2006 – podala rada města Přerova návrh zastupitelům, aby schválili úplatný převod souboru nemovitých věcí v ulici Škodova z vlastnictví města do majetku společnosti Immofin,“ vzpomněl primátorův náměstek Pavel Košutek (ANO). Zastupitelé s prodejem za částku 1,5 milionu korun souhlasili. Společnost se zavázala, že najde na své náklady nové bydlení pro desítky vesměs romských rodin, které tu žily. Následně měly být domy zbourány a na jejich místě vyrůst výstavní čtvrť, jejíž dominantou se měl stát polyfunkční dům. Velkolepé plány ale nakonec zůstaly jen na papíře. Společnost stačila vystěhovat rodiny do jiných bytů, přejmenovat se na Opera Bohemia, částečně domy zdemolovat – a nakonec připustit, že své závazky nesplní.

„V roce 2012 už bylo u Krajského soudu v Ostravě zahájeno proti této firmě insolvenční řízení. Zatímco probíhaly soudy a jednání, Škodova ulice, která stojí v těsné blízkosti nádraží, se dostávala do stále více neutěšené situace,“ konstatoval vedoucí odboru správy majetku přerovského magistrátu Miloslav Dohnal. Zástupci města ji alespoň nechali oplotit, domy ale chátraly dál a ruiny byly viditelné i z ulice. V únoru roku 2016 vstoupil do jednání s insolvenčním správcem náměstek primátora Petr Měřínský (ANO), který byl pověřen jednat o Škodově ulici – především o nabytí čtvrti do majetku města za maximální sumu 2 a půl milionu korun. Nakonec padla dohoda, která se zastavila na částce 3 miliony 270 tisíc korun.

Zastupitelům města teď bude předložena dohoda o narovnání mezi insolvenčním správcem dlužníka – firmy Opera Bohemia – a městem Přerovem. Pokud dohodu podpoří, bude čtvrť opět po letech ve vlastnictví města. „Až bude lokalita v našem majetku, začneme jako první s odklízením sutě. V druhé fázi pravděpodobně nabídneme prostor investorovi,“ řekl závěrem Pavel Košutek. Navíc připomněl, že v těsném sousedství této ulice povede průtah městem, který se má začít stavět v roce 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…