Přerov: Radní odhlasovali systém parkování na střeše nové obchodní galerie

12.01.2016 13:12

Nové obchodní centrum bude letos v létě otevřeno v Čechově ulici v Přerově. Jeho hrubá stavba vyrostla v místech, kde stál až do loňského roku obchodní dům Prior. Galerie Přerov ale bude mnohem větší – objekt zabral i místo někdejšího parkoviště. Na střeše budovy vzniknou tři stovky parkovacích míst, z toho stovka míst je rezervovaná pro „domácí“. Radní města Přerova na svém prvním letošním jednání odhlasovali systém, který tu dovolí občanům parkovat své vozy.

Přerov: Radní odhlasovali systém parkování na střeše nové obchodní galerie
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Zástupci města vybírali z několika možností. Zvažovali například, zda prodávat karty na pevně dané parkovací místo, nebo jestli zorganizovat aukci – čili kdo dá nejvíc, kartu si koupí. „Nakonec jsme se rozhodli, že budeme zájemcům karty prodávat za 200 korun na rok. Řidiči ale musejí počítat s tím, že i když bude prodáno například 500 karet, pro ně je vyčleněno jen 100 míst. Zkrátka kdo dřív přijede, ten zaparkuje. Na aktuální počet volných stání je upozorní světelná tabule,“ řekl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO).

Radní zvolili způsob, který je nejvíce podobný parkovacímu systému, na který byli řidiči zvyklí z „dob Prioru“, kdy rezidenti také mohli obsadit volná místa parkoviště, které patřilo k obchodnímu domu. Rozdíl je pouze v tom, že řidiči si teď budou muset pořídit kartu za dvě stovky. Ani pro město není parkování v Galerii Přerov zadarmo – kasu města přijde na 60 tisíc korun ročně.

Pouze jedna karta na osobu nebo firmu

„Prodej karet řidičům bude zahájen do června - kdy a kam se mají Přerované obrátit, bude zveřejněno na webových stránkách města. Upozorňujeme na to, že bude možné si koupit pouze jednu kartu na osobu s trvalým pobytem na území města, nebo na firmu,“ podotkl náměstek Měřínský.

Objekt Galerie Přerov, která vzniká nákladem 400 milionů korun, se rozkládá na ploše 13 tisíc metrů čtverečních. „V jeho útrobách bude zhruba 60 obchodů, chybět nebudou ani služby, občerstvení či kavárna. Počítáme s tím, že nové obchodní centrum otevřeme v průběhu prázdnin, tedy v červenci nebo v srpnu – přesné datum ještě neznáme,“ uvedl jednatel společnosti Galerie Přerov Radovan Pilich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…