Přerov: Smrky v polesí Svrčov zničil kůrovec, nahradí je buky, duby, habry i lípy

19.09.2016 15:33

Kůrovcová kalamita, která ochromila lesy zejména na střední Moravě, se nevyhnula ani polesí Svrčov, patřícímu Přerovu. Brouci o velikosti jeden až devět milimetrů během dvou let zlikvidovali několik hektarů lesa. Radní města se problémem zabývali a rozhodli se najít firmu, která napadené dřeviny nahradí mladým porostem. Do zalesnění a následné údržby má jít z kasy města částka téměř 3 miliony korun.

Přerov: Smrky v polesí Svrčov zničil kůrovec, nahradí je buky, duby, habry i lípy
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Vlivem dlouhodobého sucha a dalších klimatických činitelů došlo k přemnožení kůrovců. Napadené stromy – převážně smrky – bude nutno v co nejkratší době odstranit z lesních porostů a vzniklé holiny do dvou let zalesnit,“ uvedl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO). Radní města vyhlásili veřejnou zakázku na sadbu – a už v pondělí 19. září se budou otevírat obálky s nabídkami firem. Předmětem veřejné zakázky je takzvaná sadba do nepřipravené půdy, kdy sazenice půjdou do jamky o velikosti 20x20x20 centimetrů a sadit se bude do roviny – tedy řádek po řádku.

Lesní hospodářský celek Svrčov, který se nachází zhruba třináct kilometrů od Přerova, má výměru 585 hektarů – a nové zalesnění se týká pozemku o rozloze 18 hektarů „holin“ a přípravou půdy pro výsadbu na rozloze 30 hektarů.  „O polesí se stará lesní hospodář, který je zaměstnancem Technických služeb města Přerova. Technické služby původně sjednaný objem zalesnění, který nepočítal s kůrovcovou kalamitou, už vyčerpaly – a proto věc musí řešit město Přerov,“ vysvětlil náměstek Měřínský. Smrky by měly být z osmdesáti procent nahrazeny duby, buky, habry a lípami – a v menší míře by měly jít do země jedle. „Doporučili jsme, aby před výsadbou byla půda vhodně upravena půdní frézou, která rozdrtí dřevní hmotu včetně pařezů. Dřevní štěpka zabraňuje vypařování vody z půdy a růstu plevelů – a vysazené dřeviny pak lépe porostou,“ doplnil Miloslav Dohnal z odboru majetku přerovského magistrátu.

Není to ale jediná přerovská veřejná zakázka na stromy. Radní města schválili v minulých dnech také zadávací podmínky k veřejné zakázce s názvem „Náhradní výsadby 2016“. V té jde o výsadbu nových stromů, jež mají nahradit pokácené dřeviny - tedy ty, které musely jít k zemi hlavně kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Do nových stromů, které zakoření v Přerově a jeho místních částech, má jít částka zhruba 1 milion 400 tisíc korun. „Firma, která zakázku vyhraje, se zaváže nejen k výsadbě vzrostlých dřevin, ale i k jejich péči po dobu pěti let. Po tuto dobu musí zajistit zálivku, kontrolu úvazků, výchovný řez, odplevelení, ale také výměnu sazenic, které se v půdě neujaly,“ řekl závěrem náměstek Měřínský. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …