Přerov: Svépomoc čeká přeložka veřejného osvětlení. Z předzahrádek domů zmizí letité sloupy

25.02.2017 6:33

Ulici Svépomoc v Přerově čeká přeložka veřejného osvětlení. Pro čtvrť rodinných domů, která stojí v centru města, to bude znamenat znatelný zásah.

Přerov: Svépomoc čeká přeložka veřejného osvětlení. Z předzahrádek domů zmizí letité sloupy
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Až dosud měly domky vedeny rozvody nízkého napětí ve sloupech, na nichž byly nainstalovány lampy, které ulici osvětlovaly. Teď se ČEZ rozhodl pro moderní řešení – napětí povede podzemní cestou. „Tím pádem ale budou zbořeny betonové sloupy s osvětlením. A my musíme najít nové řešení. Není vhodné instalovat sloupy pro veřejné osvětlení znovu do předzahrádek rodinných domů, nové veřejné  osvětlení bude na stožárech umístěných  v chodnících před domy,“ vysvětlil Zdeněk Dostál z přerovského magistrátu.

Projektová dokumentace  pro  přeložku veřejného  osvětlení je  vypracována a  březnová  rada  města  bude schvalovat uzavření smlouvy se zhotovitelem. „Stavební práce spojené s přeložkou osvětlení budou probíhat současně s přeložkou sítí ČEZ. Předpokládaný termín pro dokončení je konec srpna letošního  roku,“ řekl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO). Majitelé domů z ulic Na Svépomoc - a dále pak z ulic Svépomoc I. a Svépomoc II., budou muset počítat s tím, že jejich předzahrádky naruší na jaře stavební práce.

Na akci může město čerpat dotaci z programu Ministerstva průmyslu a obchodu, který je zaměřený na realizaci energeticky úsporných opatření. Žádosti ministerstvo přijímá do 28. února. „Na dotace dosáhnou jen projekty, které zajistí, že bude dosažena úspora energie u rekonstruované části veřejného osvětlení – a to minimálně 35 % průměrné celkové spotřeby energie v MWh. Nezbytný je i energetický posudek, ve kterém je hodnota úspory prokázána,“ uvedla Ivana Pinkasová z odboru řízení a investic přerovského magistrátu. Posudek, který zástupci města nechali zpracovat, jednoznačně konstatuje, že navržené řešení na Svépomoci představuje úsporu energie 57,5 %. Projekt Přerova tedy uvedené kritérium úspory splňuje.

„Podmínkou je také to, že stavba musí proběhnout v roce 2017 a výše dotace se může vyšplhat maximálně do 50 procent ze způsobilých výdajů, maximálně to ale může být 2 miliony korun,“ doplnila Ivana Pinkasová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…