Přerov: Úředníkům i politikům napsali rádci, co si o nich myslí. Vadí nevyvracení lží i arogance

15.07.2017 20:49

Jak jste spokojení s prací magistrátu? Pod touto zdánlivě jednoduchou otázkou se skrývala sada čtrnácti dotazů, jimiž se zabývali Přerovští rádci – občané, kteří se registrovali jako „rádci radních“. Chválili, ale i kritizovali.

Přerov: Úředníkům i politikům napsali rádci, co si o nich myslí. Vadí nevyvracení lží i arogance
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Do průzkumu veřejného mínění, který byl na přerovské radnici zaveden v roce 2015, se k tématu „úřad a politici“ vyjádřilo nejméně respondentů. Registrovaných je jich přes dvě stě, ale dotazník jich vyplnilo jen 57, tedy zhruba čtvrtina. S výsledky se ve čtvrtek 13. července seznámili radní.

„Za zpětnou vazbu jsme rádi a děkujeme rádcům, kteří se zúčastnili. Mohu je ujistit, že se všemi jejich názory i podněty se radní seznámili. Takto mířená slova od občanů mají svůj význam – na rozdíl od kritiky na anonymních webech a facebookových profilech, které se k nám nedostanou,“ řekl přerovský primátor Vladimír Puchalský.

Na většinu otázek bylo možné odpovědět volně, rádcům tak bylo přenecháno volné pole pro úvahy. „Schválně jsme odpovědi úplně návodně nedefinovali, aby se lidé necítili manipulováni a mohli svobodně odpovědět,“ konstatovala Lenka Tomečková z přerovského magistrátu, která dotazníkový arch připravovala i vyhodnocovala. Hned u první otázky, která se zajímala, co oceňují na práci přerovského magistrátu, chválili mnozí respondenti rychlou odezvu, vstřícnost a profesionalitu úředníků. Pět rádců ale uvedlo, že na práci magistrátu neoceňují nic, nebo skoro nic. Konkrétnější už byly odpovědi u dotazu, co naopak rádcům vadí na práci úřadu či úředníků. „Přečetli jsme výtku, že úředníci nejsou na jednom místě, ale ve více nemovitostech. Že v budově na Masarykově náměstí není klimatizace a adresa Blahoslavova 3 není bezbariérová. Víme, že je to letitý problém přerovského magistrátu, který bude nutno v budoucnu vyřešit,“ podotkl tajemník magistrátu Petr Mlčoch.

Jednomu z rádců vadilo i přílišné lpění na dodržení formálních postupů a malá flexibilita, kritikou prošla i arogance politiků, hádky na zastupitelstvu, nebo jednotvárná organizace kulturního dění v Přerově. Jeden z rádců vytkl úředníkům i politikům toto: „Nejsou absolutně aktivní na sociálních sítích, nereagují na lži, pomluvy, desinformace. Nechají to bez odezvy.“ Jiný připomíná, že úředníci by měli sami aktivně vyhledávat a nechat opravovat či vylepšovat problémová místa ve městě. Další rádce připomínal, že by se lidé z magistrátu měli i se svými rodinnými příslušníky více účastnit akcí, které magistrát organizuje – ať už to jsou oslavy či pietní akce. S kritikou úřadu se nesla i vlna nespokojenosti s nedostatkem parkovacích míst, dosud nevybudovaná průmyslová zóna či „mrtvé náměstí“.

Poměrně jednoznačnou odpověď přinesla otázka: Co je pro vás největším zdrojem informací z magistrátu? O prvenství – vyjádřeno 35 procenty – se dělí webové stránky a Přerovské listy. Na třetím místě s 28 procenty je zpravodajství Televize Přerov. A tady zazněly třeba tyto poznatky: „Využívám všechny tři zdroje, ale největší zdroj je web, protože Přerovské listy i Televize Přerov mají omezené možnosti.“ A jiný rádce napsal i tuto radu: „Snažte se na internetu prodat to, co aktivně děláte pro město, jinak vás pomluvy semelou a půjdete od válu. Lidé rychle zapomněli, proč koalici ČSSD + ODS nakopli do zadnice. Kampaň proti vám již na sociálních sítích běží, nebránit se tomu rovná se sebevražda.“

Na „přetřes“ přišlo i setkání Z očí do očí

Konkrétně se rádci vyjádřili také u dotazu, které informace z magistrátu jim nejvíce chybí. „Napsali nám, že by chtěli více zpráv o opravách komunikací, velmi často se objevoval postesk, že by uvítali více podrobností o dopravních stavbách nebo o kácení stromů. Dlužno ale dodat, že všechny tyto informace občanům poskytujeme poměrně často a přehledně,“ komentoval primátor Vladimír Puchalský. Jeden rádce se zmínil, že by chtěl jasnější informace o spalovně a dva by chtěli mít přehled o tom, jaké berou úředníci platy a odměny – a jak jsou trestáni za špatná rozhodnutí.

Dotazník zjišťoval také to, zda účastníci ankety využívají služeb informačních sms zpráv, které chodí registrovaným uživatelům, aby je informovali třeba o stavu ovzduší, nebo varovali například před záplavami. „Padesát procent respondentů službu odebírá, 26 ne, 12 procent uvažuje o tom, že si o ni zažádá – a 9 procent o ní nikdy neslyšelo,“ zhodnotila Lenka Tomečková. Horší výsledek byl u Portálu občana, který měl lidem zjednodušit komunikaci s úřadem – počítalo se s tím, že občan už nebude muset vyřizovat všechny záležitosti osobně, ale zajistí si je přes síť z pohodlí svého domova. Jen 26 procent dotázaných napsalo, že Portál využívá, 24 zaškrtlo možnost ne, 10 procent o této možnosti uvažuje a skoro 37 procent o ní nikdy neslyšelo. Podobně na tom byla i aplikace ProblemReport, díky níž mohou lidé hlásit nejrůznější závady ve městě – třeba propadlý kanál, nesvítící světlo či poničený chodník. Využívá ji 14 procent rádců, nevyužívá 31 procent, 14 procent o tom uvažuje a skoro 37 procent o ProblemReportu nikdy neslyšelo.

Rádci se vyjadřovali i k tomu, které odbory magistrátu za poslední rok navštívili a jak byli s návštěvou spokojeni. „Potěšilo mě, že v tomto bodě zazněla v drtivé většině jen spokojenost a rádci chválili vstřícnost. Seznámil jsem se i s několika negativními názory, které beru v potaz,“ řekl tajemník magistrátu Petr Mlčoch.

Dotazník se zajímal také o to, jestli lidé sledují zasedání zastupitelstva. „Nejvíce rádců napsalo, že se dívá v přímém přenosu v Televizi Přerov – těch bylo skoro 30 procent. Jednadvacet procent odpovědělo, že na sledování nemá čas. Ze záznamu sleduje zastupitele 19 procent rádců, skoro 9 procent uvedlo, že je tato tématika nezajímá - a shodných 9 procent dotázaných se dívá na webu města,“ zhodnotila Lenka Tomečková. Na „přetřes“ přišlo i setkání Z očí do očí, při němž se primátor jednou za tři měsíce setkává s občany, aby si vyslechl jejich názory či podněty. Přínosné toto setkání je pro 39 procent dotázaných, naopak nepřínosné pro 14 procent. Zbytek dotázaných uvedl, že to nemůže posoudit.

Celou řadu podnětů pak obsahovaly dvě poslední otázky: Chcete něco vzkázat úředníkům? Chcete něco vzkázat politikům? Všechny odpovědi je možno nalézt na www.prerov.eu v sekci „Přerovský rádce“.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…