Přerov: Ze studií regenerace panelového sídliště Budovatelů si můžete vybrat i vy

08.12.2017 11:20

Tři architektonické studie - jak by mohlo vypadat sídliště Budovatelů - představili jejich autoři 6. prosince 2017 na veřejném projednávání. Která ze studií bude dále rozpracována budou rozhodovat nejen odborníci, ale také občané, kteří se na místě zúčastnili ankety. Výsledky ankety budou mít 25procentní podíl na rozhodování, dalších 25 procent získá ekonomická výhodnost návrhů a plných 50 procent bude patřit názoru odborné poroty.

Přerov: Ze studií regenerace panelového sídliště Budovatelů si můžete vybrat i vy
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Studie firmy ellement architects s.r.o.

výsledek hlasování v anketě občanů na veřejném projednání: 9 hlasů

Návrh se soustředí na zobytnění lokality s důrazem na kvalitu zpevněných plochy u vstupů do domů i do obchodního centra. Podél hlavní komunikace doplňuje kolmá parkovací stání i stromořadí - a dále rozšiřuje plochy parkování dvěma bočními parkovišti, která člení také pravidelnou mřížkou stromů. Dětské hřiště zůstává v přibližně stejné poloze jako dnes, doplňkové fitness či herní prvky jsou rozmístěny podél chodníku a cyklostezky okolo sídliště (podél tř. 17. listopadu). Výhledově přichází studie s námětem realizovat podzemní parkovací garáž pro 80 vozidel s vjezdem ze snížené nákladové rampy u obchodu. Předpokládá se, že tato vyhrazená stání by musela být za poplatek - cena takového podzemního parkoviště by byla kolem 50 milionů korun. Návrh počítá celkem se 157 parkovacími místy v terénu.

Studie firmy Circulos Meos s. r. o.

výsledek hlasování v anketě občanů na veřejném projednání: 18 hlasů

Autoři postupovali při návrhu obráceně, kdy nejprve v myšlenkách celou plochu - zejména tu centrální - zpevnili, a pak v ní „vykrajovali“ elipsy s místy pro zeleň, zejména nové stromy. Tyto plochy jsou rozmístěny nahodile stylem „padajícího listí“ a vnáší do prostoru jakýsi organický přístup. Motiv využívají i v menších barevných ploškách, do kterých umísťují různé prvky – hřiště a prvky venkovního fitness. Další myšlenkou je barevná linie táhnoucí se napříč územím, někde zobrazená pouze v dlažbě, jinde vystupuje na povrch a tvoří lavičku nebo lezeckou stěnu. Parkování autoři posilují jak na hlavní komunikaci, tak novými místy okolo zdravotního střediska, kde je navržena jednosměrná okružní komunikace. Návrh výrazně zlepšuje bilanci parkování navýšením počtu parkovacích stání o 90 míst. Návrh počítá celkem s 207 parkovacími místy v terénu.

Studie firmy studioPAB s. r. o.

výsledek hlasování v anketě občanů na veřejném projednání: 5 hlasů

Tento návrh je výrazný jasným konceptem nazvaným X O. Autoři respektují přísnou pravoúhlou strukturu sídliště narušenou právě zmíněnými tvary X a O. V barevně pojatém O v centrální části sídliště umístili hlavní dětské hřiště s malým atletickým oválkem a dalšími herními prvky, písmeno X pak tvoří plynulý přístup k obchodnímu středisku. Část s cvičícími prvky, hřištěm na streetball, šachovým stolem i stolem na ping-pong, je umístěna u hlavní zelené plochy mezi třídou 17. listopadu a prvními panelovými domy. Návrh zmenšuje zpevněné plochy ve prospěch zeleně, doplňuje druhou řadu stromů podél chodníku u tř. 17. listopadu - hřiště pro mládež a seniory odcloňuje hustou keřovou zelení. Parkování řeší podél komunikace Budovatelů s doplněnými stromy. Možnost podzemního parkování zpracovatel ve svém návrhu z neekonomických důvodů opustil. Návrh počítá celkem se 132 parkovacími místy v terénu.

Více informací najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…