Přerovští rádci dali psům v Michalově zelenou. Mají ale podmínky: vodítko, náhubek, vzorný pán

22.03.2016 7:31

Mají mít psi přístup do parku Michalov, nebo by jim měl být zapovězen? To byla hlavní otázka v posledním dotazníku Přerovských rádců, kteří radí konšelům ve sporných otázkách. Výsledky šetření ukázaly, že skoro 61 procent rádců souhlasí s tím, aby byl vstup do parku psům povolen – ovšem za předpokladu, že budou na vodítku, popřípadě s náhubkem. Jen malá skupina respondentů, konkrétně 9 procent, by dovolila psům v parku neomezený pohyb. Pro úplný zákaz se v anketě města vyslovilo 30 procent dotazovaných.

Přerovští rádci dali psům v Michalově zelenou. Mají ale podmínky: vodítko, náhubek, vzorný pán
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„S výsledky ankety se seznámili radní ve čtvrtek 17. března. Postoje byly různé a zajímavé.  V následujících dnech bude připraven materiál do rady města variantně – uvidíme, který návrh nakonec bude podpořen. Nicméně s názory našich rádců jsme se seznámili a o jejich podnětech jsme debatovali,“ shrnul přerovský primátor Vladimír Puchlaský (SpP).

Šetření tentokrát sestávalo pouze ze tří otázek. Rádcové měli uvést, zda jsou majiteli psa a za jakých podmínek by psi měli mít přístup do největšího městského parku. U třetí otázky měli k dispozici prostor pro to, aby vlastními slovy formulovali, proč jsou pro vstup psů do parku – nebo naopak proti.

„Vše se točilo především okolo psích exkrementů a také bezpečnosti – zejména dětských návštěvníků parku. Respondenti, kteří byli proti, většinou vyjadřovali nespokojenost s tím, že majitelé psů jsou neukáznění a po svých psech neuklízejí. Někteří vyjádřili obavy nebo zkušenosti s tím, že psi bez náhubku či bez vodítka jsou nebezpečím pro děti,“ doplnila Lenka Tomečková z přerovského magistrátu.

Jeden z rádců například napsal: „Park by měl být pro lidi, pro bezstarostné pobíhání dětí, a ne pro kličkování mezi výkaly a vyhýbání se agresivním psům.“ Další respondent, který stál na straně odpůrců psů v Michalově, podotkl: „Většina pejskařů je bohužel bezohledných ke svému okolí a jakýmkoliv pravidlům. Jejich chlupatá zlatíčka prostě můžou všechno a nesnesou, aby je někdo omezoval.“ Naopak lidé, kteří byli pro vstup psů do Michalova, většinou argumentovali tím, že pes bývá součástí rodiny, je to její člen, který doprovází své pány na výlety a procházky – a pokud si rodina s dětmi vyjde do parku, bylo by nelogické, aby doma nechali psa. I toto je jeden z názorů: „Jako maminka dvou dětí fakt nevím, kam s celou rodinou mám jít, když bych nemohla s dětmi a psy společně na procházku a zastavit se v parku.“ A další názor zněl takto: „Přístup by měl být povolen, v opačném případě by došlo k omezení všech majitelů psů, kteří by se chtěli do parku podívat, projít se či posedět v něm.“

K opatrnosti ale nabádali i ti rádcové, kteří hlasovali pro vstup psů do Michalova – ovšem ne neomezený. „Preferuji, aby tam pes směl pouze na vodítku. Nejednou jsem byla svědkem, kdy pes o velikosti ročního dítěte dýchal děcku do obličeje. Když pes nemá náhubek, je k tragédii kousek. Myslím, že alespoň v parku by děti měly mít volný pohyb a rodiče by se neměli bát, že jim pes zmrzačí dítě. Vadí mi lidé, kteří zájem psa povýší nad zájem či dokonce práva člověka.“

V Přerově žije zhruba 44 tisíc obyvatel a 4 tisíce psů. Většina zapojených rádců v dotazníku uvedla, že není majitelem psa – konkrétně se jednalo o 71 procent dotazovaných. Někteří respondenti uváděli, že jim ve městě chybí vyhrazené místo pro volné běhání psů, nebo že postrádají v ulicích města stojany se sáčky na psí exkrementy. Objevily se i názory, že by městští strážníci měli neukázněné pejskaře důsledně kontrolovat a pokutovat, nebo že by mohla proběhnout větší osvěta – třeba letáčkovou formou. Jedna z respondentek pořídila i fotografickou dokumentaci psích výkalů, které při procházce Michalovem na pár metrech zachytila.

Kompletní výsledky ankety jsou k nahlédnutí v článku Psi v Michalově – ano, či ne? (vyhodnocení dotazníku)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…